vad orsakar handinflammation?

Handinflammation kan orsakas av en vätskauppbyggnad i vävnaderna och lederna av handleden och handen. Det finns olika orsaker till att detta tillstånd kan inträffa, och några av dem är relativt godartade, men det kan också vara ett tecken på något mer allvarligt, såsom en underliggande sjukdom. Av denna anledning bör en person som upplever plötslig inflammation och svullnad i handen alltid rådgöra med en läkare, särskilt om tillståndet åtföljs av hög feber och en varm eller rodnad hud.

Beroende på orsaken till handinflammation, om den lämnas obehandlad, kan den eventuellt leda till svaghet och deformation av handen, smittspridning och till och med amputation. Svullnad och inflammation i handen kommer ofta att märkas efter en skada, som till exempel en handledning.

Det finns en mängd potentiella faktorer som kan få en hand att bli inflammerad. Mindre allvarliga orsaker kan innefatta ett brutet eller förstörd ben. Repeterande stress kan också skapa svullnad i handleden och handen. Mer allvarliga faktorer kan inkludera Kawasaki sjukdom, septisk artrit och en obstruktion av lymfsystemet. Kawasaki sjukdom är ett tillstånd där blodkärlen blåses och är relativt sällsynt.

Symtom relaterade till handinflammation kan innefatta domningar eller stickningar i det allmänna området, minskad rörelse och svaghet. Andra allvarligare symptom kan uppstå med feber och frossa, för hög temperatur, trötthet och plötslig viktökning på grund av vätskeuppbyggnad. Människor bör söka omedelbar medicinsk hjälp om något av dessa symptom är närvarande eftersom de potentiellt kan vara livshotande. Andnöd är också ett allvarligt symptom när det uppstår i samband med detta tillstånd.

Handinflammation kan inträffa under träning och är relativt vanlig. Skälen till detta är inte helt tydliga, men man tror att på grund av minskat blodflöde till extremiteterna kan det få dem att svalna och i sin tur leda till att blodkärlen expanderar. Låga nivåer av natrium kan vara en annan orsak till tillståndet vid träning, särskilt under maratonhändelser. Överdriven vattenförbrukning kan späda natrium i systemet och skapa svullnad i händer och fötter.

Tendinit är ett annat tillstånd som kan orsaka handinflammation. Det är när senan som förbinder benet och musklerna blir inflammerade på grund av trauma eller överanvändning. Män är mer benägna att utveckla detta tillstånd och uppehållande tungt arbete och vibrationer kan leda till att den utvecklas över tiden. Tendinit behandlas typiskt med is och vila, medan kronisk tendinit som pågående kan behandlas med olika värmebehandlingar såväl som icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel.