vad orsakar klådahänder?

Det finns ingen enda orsak till klådahänder, men några av de vanligaste faktorerna som bidrar till tillståndet är torr hud, medicinska tillstånd som eksem och psoriasis eller yttre irritationsmedel, inklusive många vanliga kemikalier. Allergiska reaktioner på tyger, lotioner eller tvål kan ha en liknande effekt, och vissa sjukdomar som orsakar inflammation i olika delar av kroppen kan också leda till klåda i olika delar av kroppen, inklusive händerna. Människor som är osäkra på vad som orsakar klåda eller som tycker att tillståndet håller länge eller verkar bli värre, rekommenderas vanligtvis att söka medicinsk hjälp. Klåda är sällan allvarligt, men det kan störa det dagliga livet och är vanligtvis ganska lätt att fixa när orsaken har blivit upptäckt.

Människor som bor i mycket torra klimat eller som spenderar mycket tid inomhus i byggnader med tvungna luftsystem får ofta kliande händer tack vare torr hud. Om du inte dricker tillräckligt med vatten eller upprepade gånger tvätta händer med abrasiva tvål kan det också orsaka detta tillstånd. Huden är en levande del av människokroppen och det är till stor del av vatten, när hudceller blir dehydrerade, oavsett om de är inre av yttre obalanser tenderar ytan att krympa och dra bort, vilket orsakar obehag och klåda i många fall.

Torrhet kan vanligtvis lösas med lite lotion eller handkräm, men människor med kronisk klåda behöver ibland göra livsstilsförändringar för att säkerställa att huden blir smidig. Att byta till en fuktgivande tvål kan till exempel hjälpa till med att applicera tjock grädde före sängen, och det är ofta rekommenderat att ha på handskar medan du gör disk, gårdsarbete eller andra intensiva aktiviteter. Att begränsa koffein och alkohol, som båda kan dehydrera kroppen, kan också krävas.

Vissa hudförhållanden, särskilt eksem och psoriasis, kan göra huden på olika delar av kroppen kliar och fling, ofta som en del av ett obalanserat immunsvar. Vanliga lotioner hjälper normalt inte i dessa fall. Tyvärr för många drabbade är det inte alltid botemedel, men olika behandlingar är vanligtvis tillgängliga för att få klåda under kontroll. Dermatologer och andra hudspecialister kan ibland förordna aktuella salvor och krämer för att minska flare-ups, och vissa interna mediciner – antingen orala eller injektionsbaserade – kan också medföra lättnad.

Klåda som tenderar att komma och gå kan orsakas av miljöirriterande. Allt från ett nytt tvättmedel till sura eller sammandragna pulver eller juice kan irritera huden och orsaka klåda om en persons immunsystem reagerar på någonting i ämnet som ett toxin. När detta händer blir huden ofta röd och kliande eftersom kroppen i grunden sätter upp en barriär.

I de flesta fall är det bara att tvätta det drabbade området för att ta bort irriterande för att få huden tillbaka till det normala. Att applicera en neutral, unscented lotion kan också vara till hjälp. Mer allvarliga utslag orsakad av utländska kemikalier, särskilt sådana som blekmedel som kan orsaka kemiska brännskador eller permanent skada, bör vanligtvis behandlas av en medicinsk professionell som en extra försiktighet mot vävnadskador. Verkligt allvarlig klåda följer vanligtvis av intensiv smärta och en känsla av bränning, men inte alltid.

Det är också vanligt att människor utvecklar klåda i händerna om de är allergiska mot något de har rört, som en viss olja eller kemikalie. Någon som bryter ut i kliande utslag efter att ha använt en ny lotion kan vara allergisk mot en av dess ingredienser, till exempel och någon som känner sig obekväma efter att ha klippt in eller hanterat en viss frukt eller grönsak kan vara allergisk mot någonting i den matens juice eller eteriska oljor. Detta tenderar att vara mest vanligt där chili peppar och andra kryddiga livsmedel är berörda, men kan hända med nästan vad som helst.

Den största skillnaden mellan allergi och irriterande är kroppens svar. En irriterande är något som kroppen känner igen som ett främmande ämne och försöker förhindra att det kommer in eller orsaka skada. När det gäller allergier förväxlar immunsystemet något harmlöst för något farligt och går på attack mot det. Att bara städa bort den oljiga oljan eller saften kommer normalt inte att stoppa klåda i ett allergiscenario, åtminstone inte för en tid. Läkemedel som kallas antihistaminer är vanligtvis det bästa sättet att lugna dessa reaktioner och finns tillgängliga som antingen aktuella krämer eller orala kapslar.

Ett antal olika buggbett kan också orsaka klådahänder om biterna förekommer på fingrarna, palmerna eller till och med handlederna. Biter orsakar ofta kliande på ett stort område av huden runt själva punkteringen, inte bara på själva betet, och de flesta människors händer är små nog att en eller två biter är allt som krävs för att hela handen blir ganska obekväma. Att applicera små mängder ammoniak till det drabbade området kan hjälpa till att lindra kliarna, liksom ett antal kommersiella buggbettmedel. Så frestande som det är, har skrapa en tendens att göra saker sämre i de flesta fall.

Solbränna och andra typer av småbrännskador kan ha en liknande effekt, särskilt när huden under den skadade vävnaden börjar läka. Denna process, känd som “regenerering”, kan orsaka mycket klåda eftersom det yttre skiktet av huden väsentligen skjulas eller slävas bort. Krämer som innehåller aloe, mentol eller andra kylingredienser kan lindra något av detta obehag.

Kliarande händer kan också orsakas av allvarligare förhållanden som kanske inte har något att göra med huden alls. Huden fungerar som en del av kroppens större immunsystem, och som ett resultat kan det ibland påverkas när det finns problem på annat håll. Villkor som celiac sjukdom och Crohns sjukdom, som båda är kopplade till inflammation i tarmarna, kan orsaka rodnad, svullnad och ibland kliande eller stickningar i händer och fötter. Reumatoid artrit och vissa cancerformer kan också vara i roten.

Klåda händer är sällan ett tecken på någonting mycket allvarligt, och i de flesta fall kan de åtgärdas med enkla hemhjälpmedel. Precis detsamma rekommenderar de flesta medicinska experter att människor kommer in för att få saker att checka ut om de har kliande som inte svarar på lotioner eller krämer, verkar inte gå bort på egen hand eller verkar bli värre. Hälso- och sjukvårdspersonal kan sedan utföra en rad diagnostiska test för att ta reda på vad som orsakar problemet och hur man bäst kan fixa det.