vad orsakar uritrit?

Uretrit är ett medicinskt tillstånd som kännetecknas av urinrörets inflammation, vilket vanligtvis resulterar i smärtsam urinering. Det finns flera orsaker till urinröret. En av de vanligaste orsakerna är infektion, men andra medicinska tillstånd kan också orsaka detta. Vissa kemikalier eller fysiska trauma kan också leda till urinritning.

Många gånger orsakas detta tillstånd av bakteriell eller virusinfektion. Vissa sexuellt överförbara sjukdomar har varit kända för att orsaka detta tillstånd, särskilt hos män. Klamydia och gonorré är de vanligaste STD: erna i samband med detta tillstånd. Orsakad av herpes simplexviruset har genital herpes också varit känt för att leda till en inflammerad urinrör.

Förutom SOS kan några andra medicinska tillstånd möjligen orsaka uretrit. En bakteriell infektion i prostata, som är känd som bakteriell prostatit, kan till exempel orsaka detta tillstånd. E. coli-bakterierna, som också orsakar urinvägsinfektioner, kan också leda till att urinröret blir inflammerat.

Vissa medicinska tillstånd som inte orsakas av bakterier eller virus kan också leda till detta tillstånd. En urinrörstricture är ett bra exempel på detta. Detta hänvisar till smalning av urinröret. I svåra fall kan urinröret stänga, vilket gör urinering extremt svårt. Många gånger kan en patient behöva ha en urinkateter insatt för att tömma sin urinblåsa.

Medan en kateter kan vara en behandling för urinrörsproblem kan kateterinsättning också orsaka detta tillstånd. Detta sker på grund av att urinrörets känsliga vävnader blir irriterad från kateterinsatsen, vilket kan leda till inflammation. Andra typer av trauma eller fysisk irritation kan också orsaka denna typ av inflammation, inklusive grovt samlag eller till och med ingången till urinröret på insidan av en persons byxor.

Kemiska irriterande ämnen kan också vara skyldiga i vissa fall. Eftersom vissa människor kan vara allergiska eller känsliga för vissa typer av färgämnen eller dofter kan produkter som tvål eller lotion som innehåller dessa irriterande orsaka inflammation i urinröret. Vissa preventivmedel som innehåller spermicider kan också leda till detta medicinska tillstånd. Vanligtvis, i dessa fall av fall, när en patient slutar använda en viss irriterande, kommer inflammationen att gå iväg.

Behandling för uritrit börjar vanligtvis med att behandla några bakomliggande orsaker. I fallet med en bakterie eller virusinfektion är antibiotikum eller antiviral medicin vanligtvis nödvändigt. Patienter med detta tillstånd rekommenderas också starkt att avstå från sexuell aktivitet i minst några dagar efter det att behandlingen har börjat.