vad är de olika typerna av enemas?

Enemor används vanligtvis för att lindra förstoppning, rensa ändtarmen och tjocktarmen, och utföra diagnostiska tester som inbegriper kolon och mag-tarmkanalen. Medan alla involverar en flytande lösning som införs i rektum varierar leveransmetoden och den exakta substansen, beroende på orsaken. De vanligaste typerna är vatten, mineralolja, natriumfosfat och barium-enemas.

Hempaket kan köpas på disken på de flesta apotek och apotek. Genom att använda ett hembröst med en glödlampa eller en pressflaska fylld med varmt vatten utvidgas ändtarmen, vilket uppmuntrar tjocktarmen att sammandraga och utvisa vattnet och fekalmaterialet. Vatten kan i själva verket vara allt som behövs för att lindra mindre förstoppning.

Andra hushållsapparater är förfyllda med lösningar som hjälper till att lindra svårare förstoppning. Mineralolja enemas smörjer ändtarmen och hjälper till att mjuka påverkade avföring för att hjälpa det att glida genom tjocktarmen lättare. Natriumfosfatfantas arbetar genom att stimulera vatten i kroppen att dras in i tjocktarmen, vilket bidrar till att tvinga påverkad fekal materia ut genom ändtarmen. Dessa är bland de mest kraftfulla hemlösningarna för att lindra förstoppning, och de administreras också ofta före medicinska procedurer och test som utförs i rektum eller tjocktarmen för att rensa området för undersökning. Förfyllda kits är avsedda att vara engångsartade och bör inte återanvändas med en annan lösning.

En bariumendema ges av en sjukvårdspersonal för att förbereda sig för en röntgenbild av tjocktarmen. Enstaka bariumklyftor innefattar en bariumlösning som fungerar som ett kontrastmedel, som införs i ändtarmen för att hjälpa tjocktarmen att dyka upp tydligt på röntgenfilmen. En dubbel kontrastbariumema innehåller bariumlösningen och trycker också luft i ändtarmen för att expandera kolon för att ge en bättre bild.

Att använda en lavemang för ofta kan skada ändtarmen och tjocktarmen, så de bör hållas för tillfällig användning. Vissa människor använder andra ämnen, till exempel kaffe, äppelcidervinäger och tvålvatten, för att rensa ändtarmen och avgifta kroppen. Vissa individer har rapporterat positiva resultat med dessa lösningar som en alternativ form av medicin, men de rekommenderas inte av många vårdpersonal på grund av risken för skador på endotarmen och analområdet.