vad är de olika typerna av prostatit antibiotika?

Det finns många olika prostatit antibiotika, inklusive piller och intravenösa läkemedel. Den ena som föreskrivs beror på flera faktorer, inklusive patientens hälsa och allergier samt svårighetsgraden av symtom. Prostatit är en inflammation i prostata, vilket vanligen orsakas av infektion. Det kan vara antingen kroniskt, med återkommande symtom under en period av månader, eller akut, med snabba symptom på start.

Eftersom urinröret rör sig genom prostata resulterar någon svullnad i svårigheter att urinera. Urinering kan också vara smärtsamt. Andra symtom inkluderar smärta i buken eller bakre delen, smärtsamma orgasmer och influensaliknande symtom.

Det vanligaste prostatitantibiotikumet för akut prostatit är ciprofloxacin, ges i en dos av 500 mg två gånger dagligen i 28 dagar. Ciprofloxacin är ett antibiotikum i fluorokinolonklassen. Patienter som har haft en allergisk eller negativ reaktion på en annan fluorokinolon ska inte ta ciprofloxiacin. Biverkningar inkluderar illamående, kräkningar, diarré och huvudvärk. Detta antibiotikum ökar risken för tendinit och senbrott, vilket kan uppstå i flera månader efter att behandlingen är avslutad.

Ofloxacin är en annan form av prostatit antibiotika för den akuta formen av sjukdomen. Detta läkemedel är också en fluorokinolon. Dosen är vanligen 200 mg i 28 dagar. Biverkningar inkluderar illamående, kräkningar, diarré, förstoppning, gas, aptitlöshet, yrsel och trötthet. Mer allvarliga biverkningar inkluderar heshet, feber, medvetslöshet, muskel- eller ledvärk och andfåddhet. Denna medicin ökar också risken för tendinit och senbrott.

Det finns några patienter som är allergiska mot båda dessa prostatit antibiotika. För dessa män är kombinationsläkemedlet sulfametoxazol och trimetoprim ofta föreskrivet. Den vanliga dosen är en tablett innehållande 800 milligram sulfametoxazol och 160 milligram trimetoprim, tas en gång om dagen i 28 dagar. Biverkningar inkluderar illamående, kräkningar, aptitlöshet och ökad känslighet mot solen. Mer allvarliga biverkningar inkluderar hepatit, hyperkalemi, njursvikt, depression, hallucinationer och kramper.

Kronisk prostatit behandlas också ofta med fluorokinoloner. I fall av fluorokinolonallerg används ofta doxycyklin. Den dos som vanligtvis föreskrivs är 100 milligram två gånger dagligen under 28 dagar. Doxycyklin ligger i tetracyklin läkemedelsgruppen. Biverkningar inkluderar diarré, ont i munnen och klåda i ändtarmen.

Mer allvarliga akuta fall kan kräva intravenösa prostatit antibiotika. Ceftriaxon är ett vanligt läkemedel. Det ges i en sjukhusinställning över en period av 12-24 timmar, beroende på infektions svårighetsgrad. Ceftriaxon är ett cefalosporin antibiotikum. Biverkningar inkluderar illamående, kräkningar, huvudvärk och yrsel.