vad är symtom på mässling?

Symtom på mässling eller rubeola inkluderar ofta en rinnande eller täppt näsa, feber, trötthet, hosta och nysningar inom en vecka eller två av att vara smittade. Det mest igenkännliga mässlingsymptomet, makulopapulär utbrott eller det plettiga utslaget från huvud till tå kan inte inträffa förrän minst två veckor efter att en person är smittad med mässlingviruset. Kopliks fläckar är röda sår med vita eller blåaktiga centra och dessa förekommer i munnen hos människor med mässling.

Rosa öga eller konjunktivit, är också ett av symptomen. Infektionen, som vanligtvis kallas rosa öga, kan innebära en eller båda ögonen och symptomen inkluderar rodnad i ögat samt smutsighet runt ögonlocket som tillfälligt stänger det, särskilt vid vakning. Ett ytterligare symptom på mässling hos barn är en mellanörsinfektion eller otitis media. Yngre barn kan få tag i öronen och vara mer irriterande och mindre aktiva än vanligt, medan äldre barn med öroninfektion kan klaga på öronvärk. Symptom på mässling hos spädbarn inkluderar ofta diarré och det kan också vara aptitlöshet.

Många människor förvirrar symtom på mässling med andra villkor som förkylningar och influensa tills utslaget av fläckar verkar som börjar på huvudet och arbetar ner i kroppen. Mässor är extremt smittsam, men när en person har haft det, får han eller hon inte igen. Medicinsk hjälp ska sökas omedelbart när mässling misstänks hos vuxna eller barn. Mässor är vanligtvis inte allvarliga, men det är mycket smittsamt och det finns en sällsynt risk att utveckla det inflammatoriska hjärntillståndet som kallas encefalit. Symptom på encefalit innefattar en stel nacke, feber, kräkningar och huvudvärk.

Det är viktigt att skilja mässling från tyska mässling eftersom de är två olika sjukdomar från helt olika virus. Det medicinska namnet på mässling är rubeola, medan rubella hänvisar till tyska mässling. Symptomen på mässling, som spottig utslag och tecken på förkylning eller influensa är desamma i tyska mässling. Svullna nackkörtlar är emellertid ett vanligt symptom på tyska mässling som inte kan upplevas i mässling. Tyska mässling skiljer sig också från vanliga mässling eftersom det är mycket farligt under graviditeten.

Om en gravid kvinna har tyska mässling och skickar den till fostret, kan resultatet vara medfödt rubella syndrom, vilket är det medicinska namnet som ges när ett foster är infekterat med sjukdomen. Medfödd rubella syndrom kan orsaka fysisk och mental retardation samt organdeformationer och dövhet. Ett blodprov kan avgöra en persons immunitet mot rubella eller tyska mässling. Tyska mässlingvaccin brukar anses vara säkra för en kvinna som kan bli gravid om den administreras minst en månad före graviditeten