vad orsakar nack lipom?

Genetisk mutation och ärftlighet är de viktigaste faktorer som kan orsaka ett nacke lipom. Lipomas, godartade tumörer gjorda av fettvävnad, förekommer i medelåldern i nacke, rygg och ben. De anses vara ofarliga av det medicinska samfundet. Kirurgisk behandling rekommenderas endast om ett lipom orsakar obehag och / eller växer över en viss storlek. Kirurgi, om det utförs, kräver endast att patienten får lokalbedövning, det kan vara nödvändigt med mer kirurgi om lipom återkommer på grund av ärftfaktorer.

En lipom är en typ av godartad tumör att ungefär en procent av vuxna utvecklas i medelåldern. De tenderar att växa strax under huden i fettlagret, vilket ger en synlig bult. I sällsynta fall kan de utvecklas i muskelfibrerna i lemmarna, vilket orsakar ömhet och / eller smärta. En hals lipom faller i den första kategorin. De är svåra att röra och kan flytta något om man trycker på fingrarna.

Den första orsaken till ett lipom är genetisk mutation. Genetisk mutation är orsaken till många tumörer och cancer. I detta fall orsakar den abnorma och fortsatta replikationen av en enda fet cell att klumpen bildas. Eftersom tumören inte kan metastasera till andra organ eller vävnader, är det inte livshotande. Eftersom orsaken är cellmutation, kan lipomen växa bortom de vanliga 1 till 2 centimeter i diameter, vissa nacklipom kan växa större än en baseball.

Den andra möjliga orsaken till ett nacklipom är ett ärftligt tillstånd som kallas lipomatos. Detta tillstånd karakteriseras av flera lipom som samtidigt uppträder över kroppen. Flera lipom indikerar inte att tillståndet har metastaserat, det beror på en kromosomal defekt. Även om man är född med denna defekta gen, utvecklas inte tillståndet förrän mellan ålder eller senare. Så många lipom kan vara synliga på en gång kan man överväga kirurgiskt avlägsnande för att återställa sitt tidigare kosmetiska utseende.

På grund av sin plats är det enkelt att ta bort ett nack lipom kirurgiskt. Det är ett polikliniskt förfarande där man bara behöver en lokalbedövning snarare än fullständig sedering. Endoskopi eller enkel excision är de mest populära metoderna. I många fall kan en patient återvända hem samma dag och behöver i allmänhet inte begränsa livsaktiviteter under läkningsprocessen. De som har lipomatos kan behöva få ytterligare kirurgiska åtgärder om ett nacke lipom ska återfå.