Vilka är de vanligaste symptomen på en morotallergi?

De vanligaste tecknen och symptomen på en morotallergi inkluderar klåda, svullnad och gastrointestinalt obehag. I de flesta fall är dessa symtom störande men inte livshotande och kommer att släppas inom några timmar. Ibland kan en persons reaktion vara svår nog att utgöra anafylaksi och kräva akut medicinsk intervention. Symptom på allergi mot morötter kommer att variera med varje person och kan bero på hur mycket morot som konsumeras, vare sig moroten var rå eller kokad och vilka andra livsmedel som ätit med allergenet. Den mest effektiva behandlingen är undvikande, vilket förhindrar att symptom på morotallergi uppträder i första hand.

En person med allergi mot morötter brukar inte veta om hans eller hennes allergi tills symtomen utvecklas efter att ha ätit en. Det är också möjligt att symptomen inte orsakas av morötterna utan snarare genom en korsreaktion på rester av björkträdpollen som ofta finns i denna grönsak. Kroppens immunsystem kommer att reagera negativt mot exponering för morötter eller någon mat som innehåller dem genom att producera en antikropp som kallas histamin. Fysiska reaktioner på histamin varierar kraftigt mellan individer beroende på allergiets allvar.

En morotallergi kommer oftast att påverka munnen, inklusive munnen, halsen och läpparna. Det kan vara svullnad och klåda som kan sträcka sig från litet till svårt. Dessa symtom kommer att utvecklas nästan omedelbart efter att ha ätit morot och kan vara värre om moroten äts rå i stället för kokta. I de flesta fall är orala symtom bara irriterande och kommer att minska snabbt, oftast inom några timmar högst.

Medan du äter kokta morötter eller morötter som ingår som en ingrediens i en komplex skål kan lindra orala symtom kan gastrointestinala problem utvecklas inom några timmar. Denna typ av symtom kan omfatta magkramper och smärta såväl som diarré. Vissa människor kan också uppleva illamående och kräkningar. Svårighetsgraden varierar mellan individer och beror på hur och hur mycket av allergenet som konsumeras.

Anafylax är ett allvarligt allergiskt svar mot morötter som kan vara livshotande. Symptomen kommer att manifesteras mycket snabbt, ofta inom några sekunder av exponering, och kan påverka hela kroppen. Andningssvårigheter, förvirring och arytmi utvecklas ofta. Denna typ av reaktion på en morotallergi kräver omedelbar akut medicinsk intervention och kan involvera en mängd olika behandlingar som intravenösa steroider eller högflödessyre. Snabb intervention och behandling kan förhindra livshotande komplikationer från anafylaxi.

Test för en morotallergi innebär ofta personens egna observationer av fysiska symtom efter att ha konsumerat morötter. Om symtomen manifesteras endast när morötter konsumeras kan en läkare hjälpa till att bekräfta dessa misstankar genom att testa för en allergi mot morötter specifikt. Det mest effektiva sättet att behandla en morotallergi är helt enkelt att undvika att äta denna grönsak, särskilt rå. Genom att undvika morötter, kommer eventuella symptom att hindras från att utvecklas alls. Vid livsmedelsallergi föredras förebyggande behandling.