Vilka är konsekvenserna av obehandlad gonorré?

Obehandlad gonorré kan leda till allvarliga medicinska komplikationer för män och kvinnor, inklusive sterilitet. Det mer avancerade fallet med gonorré har blivit hos en patient, desto mer sannolikt är patienten att uppleva betydande komplikationer. Eftersom gonorré inte alltid orsakar symptom, är det lämpligt för sexuellt aktiva personer att få regelbunden screening för sexuellt överförbara infektioner (STI) för att identifiera infektioner som gonorré tidigt, så att de kan behandlas innan de orsakar allvarliga problem. En kurs av antibiotika är vanligtvis tillräcklig för att döda organismerna som orsakar denna infektion.

Ett av de vanligaste resultaten av obehandlad gonorré hos kvinnor är ett tillstånd som kallas bäckeninflammatorisk sjukdom, orsakad av kronisk, utbredd inflammation av strukturerna i bäckenet. Detta tillstånd kan orsaka smärtsam menstruation, missfall, infertilitet och ektopiska graviditeter, där ett befruktat äggimplantat i äggledaren i stället för livmodern. Män kan uppleva liknande inflammation i prostata, urinrör och andra strukturer runt könsorganen.

Det är också möjligt för gonorré att resa genom kroppen i blodet. Patienter kan uppleva ett sällsynt tillstånd som kallas perihepatit, där säcken runt levern blir inflammerat. De kan också utveckla disseminerad gonokockinfektion (DGI), även känd som gonokocksartrit, där infektionen sprider sig till strukturer som leder, hjärta och hjärna. Dessa tillstånd kan orsaka potentiellt dödliga komplikationer för patienten.

Patienter med obehandlad gonorré har också ökad risk för infektion med humant immunbristvirus (HIV). Organismerna kan också infektera ögat, orsaka konjunktivit och andra problem. Vid gravida kvinnor är det möjligt för spädbarn att ingripa gonorré under leverans. Detta kan leda till blindhet och risk för DGI hos spädbarnet. Profylaktisk vård kan tillhandahållas under arbete och leverans för att minska riskerna för att ge gonorré till barnet.

När komplikationer från obehandlad gonorré har gått in kan det vara mycket svårare att behandla. Medan antibiotika kan döda organismerna i kroppen, är skadan som orsakas av inflammation och infektion inte så lätt att reparera. Patienter kan uppleva kroniska hälsoproblem, inklusive infertilitet. Att vara proaktiv om sexuell hälsa kan kraftigt minska risken för att utveckla permanenta medicinska komplikationer från obehandlad gonorré, genom att fånga infektionen innan den har möjlighet att sprida sig. Säkrare sexpraxis kommer också att bidra till att begränsa chanserna att få sexuellt överförbara infektioner i första hand. Detta är viktigt, eftersom inte alla STI kan behandlas lika lätt som gonorré.