vad är de olika sätten att behandla gula jackstickor?

De olika sätten att behandla gula jackstänger inkluderar att ta bort stingeren, övervaka för tecken på allergisk reaktion och minska smärtan som orsakas av stinget. Allergiska reaktioner ska behandlas av en sjukvårdspersonal för att minska risken för anafylaktisk chock. För vem som inte har allergier är det vanligtvis säkert att behandla gula jackstänger hemma med hjälp av allmänna första hjälptekniker.

Gula jackpinnarna står för de flesta bietillverkningar. Tillsammans med honungsbin, tror de att de står för mer än 90 procent av alla svängningar. Gula jackor, speciellt kvinnorna, är mycket aggressiva och kommer ofta att sticka flera gånger när de provoceras. Dessa tunga kroppsviktar identifieras lätt av de gula och svarta markeringar på sina kroppar.

När en gul jacka sticker en människa, injicerar den gift från stingern. Insekts gift kan orsaka svullnad som kan öka så länge som 24 timmar efter stinget. Andra symtom inkluderar smärta, klåda och rodnad på platsen. Klåda börjar vanligtvis efter att smärtan sjunker, vanligtvis en till två timmar efter stinget. Det är viktigt att gula jackstänger behandlas omedelbart för att minska risken för infektion.

Allmänna första hjälpen steg för att behandla gula jackstickor inkluderar att ta bort stingeren, rengöra området med tvål och vatten och glasera platsen för att minska svullnaden. Stingeren kan avlägsnas genom att skrapa ett rakkantigt objekt, såsom ett kreditkort mot stingeren själv. Pincett ska inte användas, eftersom de kan klämma på giftväxan och orsaka att mer gift frigörs. En antihistamin eller topisk kräm kan minska klåda i samband med bettet.

I händelse av en misstänkt allergisk reaktion är det viktigt att bedöma offerets luftväg och andning. Om luftvägarna blockeras, ska kardiopulmonell återupplivning (CPR) utföras omedelbart efter att ha begärt nödhjälp. Offret bör hållas lugnt och eventuella förträngande föremål bör avlägsnas för att undvika skador från svullnad.

Efter att ha utfört grundläggande första hjälpen för att behandla gula jackstänger, kan flera hemhjälpmedel hjälpa till att lindra några av de symtom som följer stinget. En bakpulverpasta som appliceras på det drabbade området kan lindra smärtan. Att applicera den skurna sidan av en lök på platsen kan minska svullnaden, eftersom enzymerna i löken hjälper till att neutralisera giftföreningarna som orsakar smärta och inflammation. En kall förpackning eller is som är inslagna i en trasa kan också lindra smärta och svullnad.