vad är de olika typerna av njure massa?

Det finns många olika typer av njurmassor, allt från cyster till adenom till fibromas. Alla kan kategoriseras som godartade, vilket betyder icke-cancerous, pre-cancerous, vilket innebär att det så småningom kan orsaka cancer och maligna eller cancerösa. Majoriteten av små njuretillväxter är godartade, medan större är mer benägna att vara cancerösa. De flesta massor diagnostiseras ibland, eftersom de ofta inte orsakar symtom. Om behandling krävs är det en mängd olika alternativ, inklusive att titta och vänta, medicinering och operation.

Många njurmassor ger inga symptom alls, och kan upptäckas av en röntgenstråle, CT-skanning, magnetisk resonansbildningsstudie eller en ultraljud som görs för en annan procedur. De som orsakar symtom kan orsaka oförklarlig trötthet, blod i urinen, ryggsmärta nära revbenen, magont och oförklarlig viktminskning. Om en njuremassa är särskilt stor kan en person känna det genom hans eller hennes hud. Ibland kan smärta i andra delar av kroppen vara ett tecken på njurcancer speciellt, särskilt om det är i de avancerade stadierna och hade spridit sig bortom njurarna. Eftersom njurstenar orsakar många av dessa symtom är massor ibland felaktiga för dem, men de kan generellt särskiljas av symtomen, eftersom de också orsakar feber och en brännande känsla medan de urinerar, liksom mycket mer smärta.

När en tillväxt är misstänkt, rekommenderar hälso- och sjukvårdspersonal generellt en person till en urologi klinik för testning. Medan personen därmed ger ett urinprov och ett blodprov, kan han eller hon ha urinrör och urinblåsa undersökt i ett förfarande som kallas en cytoskopi. Kliniker kan också göra ytterligare MR eller ultraljud för att lära sig mer om massan, särskilt dess storlek, eftersom det kan hjälpa dem att avgöra om det är troligt att det är cancer eller inte. En massa på ca 1,5 tum (4 cm) eller mindre är endast ca 20-30% sannolikt cancer, medan de som är större än 2,75 tum (7 cm) är ca 90% sannolikt cancerberoende. Sjukvårdspersonal kan också ta en biopsi, som är ett litet urval av massan, för att få veta mer om det. När de vet vad tillväxten är och hur stor det är, kan de rekommendera en behandling.

Många tillväxter är faktiskt cystor, vilka är vätskefyllda sacs i eller på njurarna. Cystor är nästan alltid godartade, men om de växer tillräckligt stora måste de kunna tas bort. För det mesta påverkar de inte funktionen hos njurarna och kan lämnas på plats. Ett undantag för detta är hos patienter med polycystisk njursjukdom (PKD), där en person har flera njurcyster. Detta kan orsaka högt blodtryck, anemi, leverproblem och långvarig skada på njurarna. Det kräver kontinuerlig behandling med diuretika och blodtrycksmedicinering, eftersom kirurgi i allmänhet inte är effektivt.

Renal adenom är den vanligaste typen av godartad njuremassa och presenterar generellt som små tillväxter. Dessa tumörer är mestadels asymptomatiska, och deras orsak är oklart. Ibland klassificeras de som precancerösa, och de är nästan alltid noggrant övervakade för tillväxt. Många läkare väljer att kirurgiskt avlägsna renal adenom för att förhindra att de blir cancerframkallande i framtiden.

En annan relativt vanlig njurmassa är renal onocytom, en tumör som kan växa mycket stor och påverkar ofta andra organ. I de inledande skeden kan det inte orsaka några symtom, och är troligtvis att dyka upp under en annan procedur eller när den växer tillräckligt stor för att trycka på andra organ. Det är inte helt klart vad som orsakar det, men det är känt att de med det genetiska tillståndet Birt-Hogg-Dubé syndrom, är mer benägna att få det, och att män är mer benägna att få det än kvinnor är. Ett renalt onocytom anses också precanceröst och avlägsnas oftast kirurgiskt innan det kan utvecklas till cancer.

Angiomyolipom är en mycket sällsynt typ av njursmassa som vanligtvis kommer som en bieffekt av en genetisk mutation. Ett tillstånd som kallas tuberös skleros åtföljer ofta angiomyolipom. Patienter som inte upplever några symptom relaterade till tumörerna ses vanligtvis noggrant för eventuella förändringar, men de får vanligtvis ingen behandling om inte symptom uppträder.

Fibromer och lipom är två mycket sällsynta typer av godartade njuretillväxter, som ofta inte skiljer sig från cancerframkallande. Det är helt känt vad som orsakar fibromer eller lipom, men lipom anses ha en genetisk länk. De kan så småningom utvecklas till cancer och kan sedan metastasera eller sprida sig i hela patientens kropp. Av denna anledning avlägsnas de i allmänhet via kirurgi.

De två vanligaste typerna av njurecancer är njurcellskarcinom och urotelcellkarcinom. Det är inte helt klart vad som orsakar dem, men kända riskfaktorer inkluderar rökning, fetma, högt blodtryck, hepatit C och långvarig exponering för farliga kemikalier. Behandling av njurecancer kan vara svår, eftersom det inte alltid svarar bra på kemoterapi eller strålning. Kirurgi rekommenderas generellt om tumören inte har spridit sig, men om en patient inte är en bra kandidat för operation på grund av att man redan har haft en njure avlägsnad eller andra hälsoproblem, kan radiofrekvensablation eller kryoterapi också användas. Den första är användningen av en högfrekvent elektrisk ström för att avlägsna cancerceller, och den andra innebär att de fryser.

Wilms tumör är en sällsynt typ av njurecancer som är vanligast hos dem under 5. Barn som utvecklar det har i allmänhet en bra utsikter, eftersom det ofta är härdbart. Symtomen och diagnosmetoden för denna typ av tumör är i allmänhet samma som för andra njurmassor. I de flesta fall avlägsnas tumören, och i vissa fall tas hela njuren ut för att förhindra spridningen av cancer.