vad är symtomen på subclavian steal syndrom?

Symptomen på subclavian steal syndrom är varierade och inkluderar en uthållighet av svimning, armdomhet och synproblem. Syndromet orsakas av en abnormitet i blodflödet genom en eller båda av de subklavia artärerna. Med tanke på att de är viktiga artärer som förgrenar sig från hjärtat aorta, som levererar syre och näringsämnen till båda armarna och delar av bröstet och huvudet, kan en oegentlighet i blodtillförsel uppträda i någon av dessa kroppsdestinationer. Diagnos och behandling rekommenderas, särskilt om det påverkar hjärnans funktion.

Oxygenerat blod pumpas ut ur hjärtat genom aortan. Bland de första stora arteriella grenarna finns de vänstra och högra subklaviska artärerna, så kallade eftersom de ligger strax under nyckelbenet eller kragebenet. Av olika orsaker kan deras blodflöde bli begränsad. Stenos, eller förminskningen av ett blodkärl, liksom en ocklusion som blodpropp, kommer att hindra flöde. En av grenarna i den subklavia artären är den ryggradsartär som tränger upp i nacken mot ansiktsorgan och hjärnan. Särskilt under träning av armarna förekommer en motsvarande minskning av blod som levereras till ryggradsartären, och den subklaveartären sägs ha “stulit” blod från normal ryggradsartärflöde.

Ibland förkortas “SSS” subclavian steal syndrom kallas också subklavian stjälfenomen eller subklavisk stjälsteno-ocklusiv sjukdom. Biverkningen kan bli en allvarlig komplikation när det rapporterade blodet kräver en retrograd eller omvänd flöde i ryggraden med samtidig nedsatt kärlkärl tryck. Ännu värre, om den hemodynamiska eller blodflödet kräver retrograd försörjning från både ryggraden och halsens halshinnor, kan hjärnan förlora medvetandet från tryckfallet. Presyncope, känslan av yrsel som indikerar möjligheten att svimning är nära förestående, är ett symptom på subclavian steal syndrome.

Det vanligaste symptomet på subclavian steal syndrom är armdomighet, som kan sträcka sig till fingertopparna. Det kan också kännas som om en arm är mer stel eller tung än den andra. Mindre vanligt är okulär dysfunktion. Vänster och höger vertebralarterier går med i skallen för att bilda den basilära artären som ger blod till hjärnstammen. Ytterligare arteriella grenar matar cerebellum, den del av hjärnan som är ansvarig för automatisk muskelkoordinering som svar på gravitation och utrymme. Blodbrist kan orsaka plötslig försvinnande av syn och förlust av balans.

En svårighet med subklaveröst stjälpsyndrom är att dess olika symtom delas av andra kärlsjukdomar, inklusive möjligheten till ett extra ribbenben eller, sällan, Takayasus arterit, en ärrbildning i hjärtat aorta som främst påverkar unga asiatiska kvinnor. Diagnostiskt kan Doppler-ultraljud registrera tryckvågan i de subklavia artärerna, men det kan krävas en angiogramkarta över det misstänkta blodkärlet med injektion av en radioskopisk substans. Behandling kan kräva utvidgning av den subklavia artären med en strukturell stent eller uppblåst ballongangioplastik.