vad är tecken på en cefalexinallergi?

Cephalexin är ett av många cefalosporin antibiotika som används för att bekämpa bakterieinfektioner och förhindra ytterligare tillväxt av de förekommande bakterierna. Allergi mot detta läkemedel anses vara sällsynt, men människor som är allergiska mot penicillin är mer benägna att få en cefalexinallergi. Typiska tecken på cefalexinallergi inkluderar utslag, nässelfeber och hals och ansiktsvullnad. Allvarligare allergi tecken inkluderar yrsel, andningssvårigheter och anafylaktisk chock.

Det finns flera vanliga tecken på cephalexinallergi, och många är typiska för de flesta medicinska allergiska reaktionerna. Nässelfeber, klåda och utslag är vanliga tecken på en allergisk reaktion mot cefalexin. Det är också vanligt att ansikte, tunga, läppar och hals svullnar och andningssvårigheter kan också uppstå som ett resultat. Personer som är allergiska mot penicillin kan också visa liknande tecken på penicillinallergi och är mer benägna att få en allvarligare eller akut allergisk reaktion på detta läkemedel.

En akut allergisk reaktion kan vanligen ske nästan omedelbart efter att antibiotikan tagits. Denna typ av allergisk reaktion är normalt svårare och medför högre risk för anafylaktisk chock eller till och med dödsfall. De typiska tecknen på en akut allergisk reaktion inkluderar samma reaktioner som en vanlig cephalexinallergi, liksom trängsel, extremt andningssvårigheter, sänkt blodtryck och puls, lätthet och yrsel. Det är normalt att dessa reaktioner förvärras snabbt utan omedelbar medicinsk behandling.

Tecken på en vanlig cefalexinallergi kan inträffa inom en lång tidsram. Rapporter visar att de kan förekomma så tidigt som 24 till 48 timmar efter initialdosen, men kan ta upp till 10 dagar efter inledande dosering. Det finns också rapporter om allergiska reaktioner som inte uppträder förrän efter en fullständig behandling av medicinen har administrerats. Vanligtvis kan symtomen försvinna över tiden utan medicinsk intervention. Det kan ta några dagar eller till och med upp till en vecka för vissa symtom, såsom nässelfeber eller utslag, för att helt försvinna. En hälsovårdspersonal kommer normalt att diskutera handlingsplaner för att hantera allergysymtom.

Även om inte alla tecken på allergi kan vara allvarliga, rekommenderas det att en vårdpersonal kontaktas när en allergisk reaktion är misstänkt eftersom symtom kan förvärras över tid utan medicinsk hjälp. Detta gäller särskilt för barn som använder cefalexin. Många läkare kan rekommendera att vänta på medicinsk rådgivning innan de tar över disken allergi läkemedel för att underlätta allergi symptom.