vad är tecknen på en allergisk reaktion mot bactrim?

Personer med sulfaallergier har vanligtvis en allergisk reaktion mot bactrim, ett antibiotikum som innehåller sulfametoxazol och kan uppleva ett antal obehagliga symptom. Den vanligaste platsen för tecken på allergi är på huden, i form av utslag, nässelfeber eller ljuskänslighet och i extrema fall som Stevens-Johnsons syndrom. Det kan också förändras personens blodkomposition och effekter på vissa inre organ. Vissa kan tycka att de har svullnad i ansikte, mun eller hals, vilket kan göra andning eller sväljning svårt. I allvarliga fall kan man utveckla anafylaksi, ett potentiellt farligt tillstånd med symtom som innefattar andningssvårigheter, ökad hjärtfrekvens och illamående eller kräkningar.

En allergisk reaktion mot bactrim presenterar sig ofta på en persons hud. Lider kan börja klåda och utveckla utslag eller ont i några eller alla sina kroppar, vilket kan bli gradvis värre om läkemedlet inte avbryts. De kan också upptäcka att de har ljuskänslighet eller känslighet för solljus.

Medan dessa symptom är obehagliga är de vanligtvis inte farliga, men vissa människor kan utveckla en mer allvarlig reaktion som kallas Stevens-Johnson syndrom. Detta tillstånd orsakar känslor av allmän sjukdom som huvudvärk och feber, och personen kommer att utveckla röda stötar på hans eller hennes hud. Det allvarligaste problemet är emellertid att personens översta lager av hud kommer att dö och komma ifrån. Detta lämnar huden under öppen och rå, vilket gör personen utsatt för infektion och andra komplikationer.

Någon som har en allergisk reaktion mot bactrim kan också påverkas internt. Personen kan ha en droppe i blodplätt, röda och vita blodkroppar. Det kan också vara skador på lungorna, leveren och njurarna, särskilt om läkemedlet tas under lång tid.

Svullnad kan också uppstå under en allergisk reaktion mot bactrim. Det förekommer vanligtvis i läppar, mun och tunga och kan också påverka halsen. Detta kan göra att svälja hårt, och personen kan också upptäcka att hans eller hennes röst är hes. Om svullnaden är svår nog kan andning vara svårt.

I sällsynta fall kan ett allvarligt tillstånd som kallas anafylaxi förekomma från att ta bactrim. Denna typ av reaktion innebär ofta buksmärta, illamående eller kräkningar. Människor kan ha ökad hjärtfrekvens eller hjärtklappning, och väsande andning eller andningssvårigheter. De kan vara yr, förvirrad eller till och med svimmade. Alla som har denna typ av allergisk reaktion mot bactrim eller något annat läkemedel ska söka omedelbar medicinsk behandling.