vad orsakar buken svullnad?

Buksvullnad uppstår när området mellan ryggraden och bäckenet är svullet och svårt. Det finns fem huvudorsaker för denna typ av svullnad: matsmältningssjukdom, matallergier, svår svält, matsmältningsbesvär och hormonfluktuationer. Svallens svårighetsgrad och varaktighet är goda indikatorer på grundorsaken.

Underlivet rymmer alla matsmältningsorganen i kroppen. Dessa organ är utformade att expandera och kontrakta efter behov och bukväggen muskler rör sig utåt för att rymma denna rörelse. Svullnad i buken kallas också uppblåsthet. Dessa termer täcker samma grundläggande symptom, fysiskt obehag på grund av att expandera matsmältningsorganen.

Matsmältningsstörningar och sjukdomar orsakar svårigheter med nedbrytning och absorption av näringsämnen från mat. När kroppen försöker smälta maten kan kroppen skapa för mycket eller för lite av de erforderliga enzymerna. Som ett resultat sväller matsmältningskanalen, vilket orsakar smärta och muskelkramper.

Matallergier är en vanlig orsak till bukvällnad. I en matallergiereaktion kan kroppen inte absorbera näringsämnen från vissa livsmedel. Kroppen behandlar dessa livsmedel som främmande föremål och släpper ut histamin som en del av ett försvarsvar. Oförmågan att smälta maten ordentligt skapar buksymtom och obehag. Typiska matallergier inkluderar choklad, ägg och nötter.

Svåra, förlängda perioder av hunger och undernäring skapar bukvällnad. Detta är en mycket vanlig orsak till bukvällnad i utvecklingsländerna. När magen krymper på grund av brist på mat sväller matsmältningsorganen som de försöker absorbera vatten och näringsämnen från interna källor. För att korrigera orsaken till svullnad krävs regelbundet matintag och rent vatten.

Matsmältningsbesvär är den vanligaste orsaken till svullnad i de utvecklade länderna. Över överflöd eller ätning av felaktigt kokta livsmedel kommer att göra att buken sväller. Matsmältningsorganen expanderar eftersom ytterligare blodflöde riktas mot dessa organ. Detta ytterligare flöde gör det möjligt för musklerna att komma överens och flytta maten tillsammans. Det gör det också möjligt för kroppen att tillhandahålla mer matsmältningsenzymer efter behov.

Hormonfluktuationer orsakar också svullnad och uppblåsthet, och den här situationen förekommer oftast precis innan en kvinnas menstruationscykel börjar. När de månatliga menstruationerna närmar sig förändras kroppens hormoner för att hålla mer flytande. Detta orsakar uppblåsthet och svullnad. Under graviditeten kan samma hormoneffekt hittas vid olika grader av graviditeten. Syftet med dessa förändringar är att se till att tillräckliga resurser hålls inne i kroppen för att upprätthålla mamman och barnet under en längre tid.