vad orsakar svullnad?

Svullnad, även kallad anasarca eller ödem, är ett medicinskt tillstånd som kännetecknas av en överdriven uppbyggnad av vätska i kroppens vävnader. Detta kan orsaka att en person snabbt ökar hans eller hennes vikt på kort tid, allt från dagar till veckor. De mest drabbade kroppsdelarna är hud, organ, körtlar, bröst, anklar, ben och fötter. Svullnad kan generaliseras i hela kroppen eller lokaliseras till ett enda område.

Det finns två grundläggande typer av svullnad: pitting och nonpitting ödem. Pitting ödem lämnar en indryckning i huden när det svullna området trycks på i fem sekunder och sedan snabbt avlägsnas. Nonpitting ödem, å andra sidan, lämnar inte en grop.

En viss mängd svag svullnad anses normalt under varmare månader. Detta gäller särskilt för människor som går eller står mycket under hela dagen. Dessutom kan en gravid kvinna uppleva någon från stressen att bära ett barn. I båda fallen finns det generellt ingen anledning till oro.

Det är också möjligt att svullnad orsakas av allvarlig sjukdom, särskilt när den är generaliserad. Denna typ är vanligtvis ganska uppenbar och kan lätt upptäckas, även hos personer som är överviktiga. En person som upplever svår svullnad bör omedelbart söka läkarvård, eftersom det kan indikera en allvarlig progressiv eller kronisk sjukdom.

Vissa sjukdomar som kan orsaka svullnad inkluderar hjärtsvikt, kronisk njursjukdom, akut glomerulonephritis, nefritisk syndrom, sköldkörtelsjukdom och leverfel som uppstår till följd av cirros. Brännskador, både från eld och från solen, kan också orsaka detta tillstånd. Undernäring, alltför stort saltintag och för lite albumin i blodet är andra möjliga orsaker.

Svullnad kan också orsakas av vissa läkemedel, inklusive antihypertensiva medel, androgena steroider, anabola steroider, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) och kalciumkanalblockerare. Kortikosteroider kan också orsaka svullnad, eftersom de uppmuntrar till retention av natrium.