Vilka är de olika typerna av dyslexi?

Experter tror att det finns flera typer av dyslexi som kan orsaka varierande funktionshinder i stavning, läsning, skrivning och till och med matematik. Auditiv dyslexi, även känd som dysfonetisk dyslexi, uppträder vanligen när personen har problem att koppla brev eller kombinationer med sina lämpliga ljud. Visuell dyslexi, även ibland kallad dyseidisk dyslexi, påverkar vanligtvis det sätt en person ser skrivet språk på.

Andra typer kan innefatta semantisk dyslexi, som normalt definieras som en försämring av förmågan att förstå orddefinitioner och försummelse av dyslexi, vilket kan leda till att patienten oavsiktligt släpper brev från slutet eller början av ord när man läser. Medan en person som lider av mild dyslexi kan ha bara en av de funktionshinder som är förknippade med tillståndet, skulle mer allvarliga sorters dyslexi kunna leda till att en person utsätts för mer än en av dessa funktionshinder på en gång.

De flesta personer med dyslexi lider av en minskad förmåga att läsa, skriva och stava. Inte alla typer av dyslexi manifesterar sig i svårigheter med språk, dock. Dyscalculia, ett tillstånd som anses vara en typ av dyslexi, genererar generellt en persons förmåga att förstå numeriska symboler och utföra grundläggande matematik, även om den personens förmåga att förstå mer avancerade matematiska idéer förblir opåverkad. Vissa personer med dyslexi kan också drabbas av dysgraphia, vilket i allmänhet försämrar personens förmåga att skriva bokstäver korrekt och stava ord. Det anses emellertid mycket möjligt för en person att lida av en dyslexi-relaterad läsfunktion utan att uppleva några skriv-, tal- eller stavningsförluster.

Primär dyslexi, sekundär dyslexi och dyslexi i trauman anses vara de tre huvudvarianterna av dyslexi som kan orsaka dessa störningar. Primär dyslexi anses generellt ärftlig och orsakar förmodligen fler män än kvinnor. Experter tror att denna typ av dyslexi händer på grund av en dvärg i vänster hjärnan. Många människor med denna typ av dyslexi kommer att kunna lära sig att läsa, stava, skriva och utföra grundläggande matematikproblem, men kommer i allmänhet aldrig att kunna gå vidare än nivån på ett normalt nio eller tioårigt barn.

Sekundär dyslexi är en typ av dyslexi som tros uppträda på grund av problem i tidig barndom eller till och med fosterutveckling. Det menas också att det påverkar fler män än kvinnor. Med specialutbildningsteknik och träning finner många personer med sekundär dyslexi att deras försämringar minskas kraftigt när de når vuxen ålder.

Traumadyslexi är en typ av dyslexi som kan påverka de som drabbas av trauma i hjärnans läs- och skrivcentra. Det sker vanligen bara efter skada på huvudet, och är därför vanligare hos vuxna än hos små barn.