Vilka är de vanligaste öra sjukdomarna?

Olika typer av öra sjukdomar och tillstånd kan drabbas av örat, den vanligaste är en infektion i mellanörat. Detta är särskilt vanligt hos barn och kan orsakas av virus eller bakterier. Inre örat är mest utsatt för sjukdom, och ett tillstånd som kallas Meniere’s sjukdom kan orsaka ökat tryck som leder till hörselnedsättning. Den vestibulära nerven kan bli inflammerad på grund av infektioner i inre örat, vilket kan orsaka en sjukdom som kallas vestibulär nerurit. Dövhet eller hörselnedsättning är en öronsjukdom som kan vara medfödd eller förvärvad.

Vissa individer som har kontrasterat viruset som orsakar kycklingpox kan också utveckla infektion i örat. Detta sker när viruset sprider sig till inre örat, vilket orsakar skador på nerverna. Herpes Zoster Otitis är en av de sjukdomar som kan orsaka flera symtom, inklusive feber, öra smärta och yrsel. Hörselnedsättning kan också vara ett vanligt symptom på denna sjukdom.

Autoimmuna öronsjukdomar kan orsaka betydande hörselnedsättning. En sådan sjukdom är känd som autoimmun inreörsjukdom (AIED). Det här inträffar när kroppens immunceller misstänker inre örons nerver för utländska invaderare och angriper dem. En öronspecialist som kallas en otolaryngolog, som ofta kallas öron-, näs- och halsspecialist (ENT), kan diagnostisera denna sjukdom och förskriva behandling.

En av de vanligaste typerna av öronsjukdomar är känd som simmarens öra. Detta orsakas generellt av en svampinfektion. Detta tillstånd kallas simmarens öra eftersom många individer utvecklar denna infektion genom frekvent simning. Ofta kan detta tillstånd behandlas med överklagande medel, såsom en lösning av borsyra och etylalkohol. En eyedropper fungerar i allmänhet bra för att administrera lösningen i örat.

Öra kvalster har varit kända för att orsaka sjukdom genom att invadera öronkanalen. Öronkanalen kommer regelbundet att döda döda hudceller, vilka öronmider kan trivas. Detta tillstånd ses mest hos hundar och katter, men i extremt sällsynta fall kan människor drabbas av denna parasit.

Andra typer av öronsjukdomar kan innefatta polyper inuti öronkanalen eller ett tillstånd som kallas blomkålör. Blomkål öra orsakar deformation av yttre örat och uppträder vanligtvis efter att ha slagits i örat. Skador på öronbrusk kan orsaka att yttre örat utvecklar ett krusigt eller stöttigt utseende. När polyppar utvecklas i öronkanalen kan återkommande öroninfektioner eller allergier vara orsaken.