Vilka är effekterna av förhöjda hematokritnivåer?

Förhöjda hematokritnivåer, ibland kallad polycytemi eller erytrocytos, kan resultera i olika symptom och effekter. Vanligtvis kan en person som har förhöjd hematokrit uppleva värmeintolerans, svettning, viktminskning och trötthet eller svaghet. Effekterna av förhöjda nivåer kan också inkludera blodig avföring, blåmärken eller klåda i huden, ledsmärta eller bröstsmärta. Om en persons hematokrit förblir högt över en viss nivå under en tidsperiod kan han eller hon ha hög risk för blodproppar, hjärtsjukdom eller stroke.

Hematokritnivåer mäter i grunden antalet eller koncentrationen av röda blodkroppar i blodet. De röda blodkropparna innehåller proteinhemoglobin, som plockar upp syre och transporterar det genom blodet till vävnaderna i kroppen. När det finns låga syrenivåer i blodet stimulerar hormonet erytropoietin produktionen av mer röda blodkroppar i benmärgen.

Den genomsnittliga andelen röda blodkroppar i blodflödet för en normal vuxen man är mellan 42 och 54 procent. För en kvinna är den något lägre, i genomsnitt mellan 38 och 46 procent. När hematokritnivån stiger över dessa procentsatser, och speciellt om den stiger över 60 procent, kan blodet bli tjockare. Även om koncentrationen av röda blodkroppar och syre i blodet är högre, rör blodet mer trögt, och vävnaderna i kroppen kan faktiskt få mindre syre än vad de normalt skulle göra. Detta kan orsaka olika märkbara effekter på en persons kropp.

I början kan en person märka en märkbar svaghet och trötthet. Han eller hon kan också uppleva huvudvärk. Återigen orsakas dessa effekter av ett tjockare, mindre effektivt blodflöde. Värmeintolerans kan inträffa, och en person kan reagera med överdriven svettning, yrsel och feber. Kliarande, irriterad hudfläckar kan utvecklas, särskilt efter varma bad eller duschar. Blåaktiga eller lila-färgade fläckar som liknar blåmärken kan också dyka upp på huden i slumpmässiga platser.

När en person har förhöjda hematokritnivåer, kanske han eller hon märker blod i avföringen. Om tillståndet fortsätter okontrollerat, kan han eller hon också uppleva en mörk missfärgning av tårna och fingrarna. Smärta i smärta och muskler kan uppstå, även som ett resultat av blodförtjockningen och begränsat blodflöde. En person kan också uppleva bröstsmärta, andfåddhet och viktminskning.

Ofta, om det underliggande tillståndet som orsakar det förhöjda antalet röda blodkroppar korrigeras, kommer effekterna att minska och så småningom försvinna. Om de förhöjda hematokritnivåerna fortsätter att öka okontrollat, har en person ökad risk för blodproppar, hjärtsjukdomar och stroke. Dessa förhållanden kan vara livshotande. Det är viktigt då en person har förhöjda hematokritnivåer, bestäms orsaken och korrigeras så snart som möjligt.