Vilka är hälsofördelarna med spirulina?

Spirulina är en blågrön, encellig form av alger som trivs i varma, alkaliska friska kroppar av vatten som sjöar och dammar. Det har en lång historia att användas som livsmedel för sina många hälsofördelar. Under åren har spirulina fått näring till medborgarna i Afrika, Asien och Sydamerika. Mayorna och Aztekerna använde algerna som en central del av deras kost. I dag konsumeras algerna av hälso-medvetna människor över hela världen.

Spirulina är populärt bland hälsofilmer eftersom det packar så starkt näringsstans. Denna alger väger in med ett imponerande 60% allt vegetabiliskt protein och innehåller också en kraftfull kombination av viktiga vitaminer och mineraler som järn, vitamin E, zink, B-komplex, koppar, kalcium och magnesium. Det är också en rik källa till antioxidant beta-karoten och den essentiella fettsyran gamma linolensyra (GLA). Med andra ord, spirulina är en heck av en alger.

Denna “super” alger är en djupblågrön färg på grund av klorofyll och phycocyanin. Det gröna pigmentet är orsakat av klorofyll, som ibland kallas “grönt blod”, eftersom det är sålt som hemoglobin. Klorofyll menas att lindra inflammation och normalisera utsöndringen av matsmältningssyrorna. Pigmentet som ger algerna sin blågjutning är phycocyanin, Bilirubin är viktigt för hälsosam leverfunktion och uppslutning av aminosyror. Dessa naturliga pigment är både lätt att smälta, så människokroppen kan absorbera näringsämnen snabbt. Det blir populärare med miljöaktivister eftersom denna vattenväxt kan odlas effektivt utan att förstöra värdefulla resurser.

Spirulina kan producera 20 gånger mer protein per område än sojabönor, 40 gånger mer än majs och 200 gånger mer protein per område än nötkreatur. Det använder också mindre vatten per proteinområde än andra livsmedel. Faktum är att odlare hävdar att den enda betydande vattenförlusten är genom förångning. Dessutom, eftersom algenproduktionen expanderar med icke-bördigt land och bräckt vatten, orsakar odlingen inte algerna jorderosion. Det finns många som tycker att jordbruks spirulina är ett av de enkla sätten att vi kan “regreen” vår planet.

Det är svårt att tro på en koncentrerad källa till näringsämnen som den här är inte full av kalorier, fetter och stärkelser. Förvånansvärt är det bara sju procent fett, och det mesta är i form av essentiella fettsyror. Dessa väsentliga fettsyror hjälper till att bryta upp kolesterol i blodet och påverka hälsan hos hår, hud och naglar.

Spirulina innehåller också mycket få kalorier och lite socker eller stärkelse. Den genomsnittliga 500 mg tabletten innehåller bara en till två kalorier. Det erbjuder vissa kolhydrater i form av rhamnos och glykogen, vilka båda lätt absorberas av människokroppen. Således kan dessa sockerarter ge en snabb, hälsosam energiuppgång.

Spirulina är lätt att hitta i piller eller pulverform. Även om det inte finns några kända toxiciteter som är förknippade med det är det alltid bäst och säkert att prata med en vårdgivare innan du tar något näringstillskott.