vad är de vanligaste biverkningarna av permetrinkräm?

Den vanligaste biverkningen av permetrinkräm för skabb är intensiv klåda som kan förvärras när behandlingen börjar. Även om alla skabbmiderna och deras ägg har dött, kliar, sting eller bränning kan fortsätta i upp till två veckor efter behandling med permetrinkräm. Om symtomen fortsätter efter mer än två veckor, kan en återinfektion av scabies ha inträffat. Mindre vanliga biverkningar av scabies krämer är svullnad, huvudvärk, yrsel och buksmärta.

Permetrinkräm är vanligtvis föreskrivet när en person har diagnostiserats med skabb, en mycket liten kval som gräver under det övre lagret av huden och lägger ägg. Villkoren framkallar vanligen extremt klåda som kan bli värre på natten. Vissa människor märker svaga, krokiga linjer i huden eller ett utslag som liknar finnar. Scabies bor ofta i områden mellan tårna eller fingrarna, handleden, armbågen eller midjan. Vid spädbarn eller småbarn kan ansiktet, handflatorna och fotsötterna påverkas.

Typiskt behövs bara en applikation av kräm. Det appliceras över hela kroppen, inklusive huvudet, fötterna, och under naglar och tånaglar. Efter cirka 14 timmar tvättas skabbmedicinen, och kvalsterna och äggen ska vara döda. De döda kvalsterna kan fortsätta att ge klåda i upp till en månad efter appliceringen av permetrinflödet, men stoppar vanligen inom två veckor.

Scabies sprids genom nära kontakt med någon som är infekterad med kvalsterna. Sexuell kontakt med en förorenad person medför stor risk för infestation, liksom att bo hos familjemedlemmar som har skabb. En läkare kommer i allmänhet att behandla hela familjen med permetrinkräm. Scabies förekommer över hela världen och påverkar människor med alla bakgrunder och inkomstnivåer. Utbrott av skabb ses vanligen i fängelser eller vårdhem där grupper av människor bor i nära håll.

En mer smittsam form av scabies är norska skabb, ofta kallade crusted scabies. Tusentals kvalster kan leva under huden, vilket kan tyckas som en tjock skorpa där buggarna finns. Denna form av scabies behandlas också med permetrinkräm och kan spridas genom mycket kort kontakt med en smittad person. Det kan också leva i två eller tre dagar på handdukar, lakan eller möbler.

Förekomsten av scabies diagnostiseras från en hudskrapning undersökt under ett mikroskop. Ibland avlägsnas en av kvalsterna och kontrolleras under förstoring för att avgöra om skabb är närvarande. Efter att en person smittats för första gången uppträder symtom vanligtvis inom fyra till sex veckor. Om en person har haft kvalsterna i det förflutna kan klåda dyka upp tidigare. Vanligtvis smittar inte mer än 15 kvalster i huden, där de kan leva i upp till två månader.

Permetrin används också för att behandla loppor, kvalster och fästingar hos djur. En myt från ett husdjur kan infektera en människa, men mitten kan inte reproducera och dör snabbt. Dessa kvalster kan orsaka flammar hos djur och bör behandlas för att förhindra att de sprids.