Vad orsakar bröstsmärta vid sväljning?

Bröstsmärta kan ha många orsaker, men det ska aldrig tas lätt. Även om vissa typer av bröstsmärta är genomgripande kan andra inträffa i samband med en specifik uppgift, såsom att svälja. Flera olika muskler och andra delar i halsen och bröstet samverkar för att producera sväljningseffekten, och störningar av någon av dessa processer kan leda till smärta. Svårigheter kring matstrupen i synnerhet kan underlätta bröstsmärta vid sväljning.

Matstrupen är porten från halsen till magen. Som med vilken kroppsdel ​​som helst, är detta långa rör föremål för något sätt av infektion, påfrestning eller skada. Ibland kan matstrupen bara smula och orsaka smärta i bröstet nära bukområdet. Medan experter inte har bestämt vad som exakt orsakar dessa spasmer, förefaller mat eller drycker av extremt het eller kall natur vara en skyldig i många fall. Andra liknande störningar som orsakas av onormalt rörliga esofagusmuskler inkluderar achalasia och nötknäppnings esofagus.

Andra områden i bröstet, särskilt nerver och muskler, kan bli ont, vilket leder till bröstsmärta vid sväljning. Till exempel, i ett tillstånd som kallas costochondritis, blir lederna där ribborna fäster vid bröstbenet ömt. Varje rörelse i detta område, inklusive rörelse som induceras genom att svälja, kommer sannolikt att orsaka bröstsmärta. Klämda nerver kan orsaka liknande problem. Förutom att svälja kan andra rörelser som andning orsaka smärta.

Ätningsrelaterad bröstsmärta vid sväljning är ofta en indikator på gastroesofokal refluxsjukdom (GERD). Detta tillstånd uppstår när syra från magen skjuts in i matstrupen. Intag av mat eller dryck kommer att förvärra denna process på grund av ökad syraproduktion. Smärtan kan misstas för halsbränna, och om den lämnas obehandlad kommer den att återkomma. Denna typ av smärta är ofta förknippad med brännande smärta i mitten av bröstet, runt bröstbenet. Isolerade anfall av halsbränna kan orsaka liknande störningar.

Kronisk GERD kan skapa esofagit eller inflammation i matstrupen. Andra orsaker till detta speciella åkomma sträcker sig från virusinfektion till irritation orsakad av att införa medicinska rör i halsen. Om anti-halsbränna mediciner inte lindrar bröstsmärta, kan ett esofagealt tillstånd vara att skylla på. Även om undantag existerar i något tillstånd, är bröstsmärta som uteslutande är relaterad till att svälja inte typiskt en indikation på hjärtproblem.

Bröstsmärta vid sväljning kan också hittas efter starten av en hiatal bråck. Till skillnad från GERD eller esofagit, härrör detta tillstånd från en störning i magen i stället för matstrupen. Smärta i detta fall resulterar i att magen skjuter in i bröstet framför membranet, muskeln som skiljer halsen från det nedre matsmältningssystemet. Att äta och svälja kommer sannolikt att förvärra smärtan av en hiatal bråck.

Behandlingar varierar beroende på den specifika orsaken till bröstsmärtor. Läkemedel eller kirurgisk ingrepp kan i vissa fall krävas, medan andra tillstånd kan lindras med tiden eller en enkel förändring av kost. Eventuellt utseende av blod, andningssvårigheter eller andra onormala symtom i kombination med bröstsmärta bör emellertid kräva ett omedelbart besök hos en läkare.