Vilka är de vanligaste orsakerna till svullnad bakom örat?

Svullnad bakom örat är typiskt ett resultat av en förstorad lymfkörtel. Människor hänvisar också till detta tillstånd som svullna körtlar eller svullna lymfkörtlar. Lymfkörtlar finns på många ställen i kroppen, inklusive ljummen, armpits, nacke och bakom öronen. Lymfkörtornas primära funktion är att hjälpa kroppen att eliminera främmande bakterier och infektioner. Deras svullnad kan orsakas av infektioner, skador eller cancer.

Lymfsystemet, som innehåller lymfkörtlarna, bär lymfatiska vätskor i hela kroppen. När denna vätska passerar genom lymfkörtlarna filtrerar de bakterier och andra infektiösa material ut ur systemet. Ibland kan lymfkörtlarna infekteras eller förstoras på grund av andra problem, som sedan uppträder vid svullnad bakom örat. I de flesta fall är svullnaden orsakad av en infektion och brukar variera från några dagar till en vecka. En läkare kan vanligtvis identifiera orsaken till en svullnad lymfkörtel genom att först identifiera sin plats i kroppen.

När en person är förkyld kan infektionen utlösa svullnad bakom örat, på nacken eller under käften. Svullnad i armhålan är ett tecken på att en person har en infektion som påverkar armarna eller händerna. Om en person upplever svullnad i ljummen kan en infektion förekomma i benen eller fötterna. I de fall där svullna lymfkörtlar inte orsakas av infektion kan tillståndet vara ett resultat av en skada eller från cancer. De tre huvudtyperna av cancer som orsakar svullnad av lymfkörtlarna är leukemi, Hodgkins sjukdom och icke-Hodgkins lymfom.

Behandlingen beror på den exakta orsaken till tillståndet. I fall där svullnaden beror på en infektion, kommer antibiotika vanligtvis att ordineras, och svullnaden bakom örat ska gå iväg inom en vecka. När svullnaden orsakas av kroppsskada, måste skadan i sig behandlas, och svullnaden ska då naturligt gå ner på egen hand. Om cancer är orsaken måste en biopsi utföras för att diagnostisera tillståndet, och läkaren kommer då att behöva bestämma sig för den bästa vägen att ta. Beroende på platsen och svårighetsgraden av cancer kan lymfkörtlarna själva, tillsammans med andra smittade vävnader, behöva avlägsnas.