vad är de vanligaste gallbladder kirurgiska problem?

Gallbladderkirurgiska problem uppstår ibland efter det att detta lilla organ har tagits bort. Några av dessa komplikationer kan bli uppenbara omedelbart efter proceduren, eller de kan inte bli uppenbara förrän flera dagar eller veckor efter operationen. De vanligaste gallbladderkirurgiska problemen inkluderar negativa reaktioner på anestesi, skador på tarmar och gallskador. Pankreatit, missade gallstenar och utvecklingen av kronisk diarré är också potentiella komplikationer efter gallbladderkirurgi. Eventuella frågor eller farhågor om gallbladderoperationsproblem på individuell basis bör diskuteras med en läkare eller annan medicinsk proffs.

Vissa människor kan uppleva negativa reaktioner på anestesen som används när gallblåsan avlägsnas. Dessa problem leder vanligen till extrem illamående eller kräkningar, även om allvarligare reaktioner är möjliga. Vissa patienter kan utveckla en allvarlig allergisk reaktion mot narkosmedicin, som ibland leder till andningssvårigheter, eller i sällsynta fall kan döden uppstå. Blodproppar kan ibland bildas som ett resultat av operationen också. Om dessa blodproppar flyttar till hjärtat eller lungorna kan potentiellt dödliga komplikationer uppstå.

Skada på gallkanalen eller tarmarna är ett annat möjligt problem med gallbladderkirurgi. Om gallgången är skadad under operationen kan gallan läcka in i kroppen, så småningom leda till leverskada. Tarmarna och gallblåsan ligger mycket nära varandra, vilket gör det enkelt för kirurgen att oavsiktligt skada tarmarna under operationen. De flesta skador på gallkanalen eller tarmen märks och repareras genast, även om små tårar kan gå obemärkt om inte allvarliga hälsokomplikationer börjar utvecklas.

Sällan missar kirurgen en eller flera gallstenar under proceduren, vilket leder till att dessa stenar förblir i bukhålan. Dessa gallblåskirurgiska problem kan leda till allvarliga komplikationer, såsom obstruktioner eller abscesser. Denna typ av komplikation kräver nästan alltid en eller flera ytterligare operationer.

Kronisk illamående eller diarré är vanliga störningar i gallbladderkirurgi och upplevs av ett stort antal personer som har genomgått denna procedur. Att undvika feta eller fetma livsmedel kan hjälpa till att förhindra att dessa problem blir svåra. Vissa människor kommer också att utveckla en ökad känslighet för andra livsmedel, även om de exakta matvarorna kan skilja sig från person till person. Som matutlösare detekteras kan de begränsas eller elimineras från kosten. Eventuellt kvarhållande obehag eller andra negativa biverkningar ska rapporteras till en läkare för ytterligare medicinsk undersökning.