vad är de vanligaste orsakerna till höftsmärta på natten?

Höftsmärta på natten kan inte bara vara mycket smärtsamt, men kan faktiskt vara en indikation på ett allvarligare medicinskt tillstånd. En av de vanligaste orsakerna till denna smärta är ischias. Medan ischias kan vara mycket smärtsamt, kan utföra specifika sträckor minska tillståndets allvar. Osteoporos eller förlust av bentäthet kan också orsaka svår höftsmärta på natten. Andra vanliga orsaker inkluderar en förskjuten höft och bursit, som båda varierar i intensitet beroende på den specifika sovpositionen. I vissa fall kan dessa tillstånd behandlas medicinskt eller genom operation.

En av de vanligaste orsakerna till höftsmärta på natten är förknippad med utvecklingen av ischias. Ischias är ett tillstånd som orsakas av inflammation i den sciatic nerv som löper längs benets längd. Vanligtvis resulterar detta tillstånd i allvarlig smärta, speciellt för dem som sover på ryggen. Det bästa sättet att behandla smärta i samband med ischias är att utföra en serie sträckor och rörelseövningar som är avsedda att rikta sig mot den sciatic nerven. Dessutom uppmanas de drabbade individerna ofta att sova på mage eller sida för att förhindra allvarlig smärta.

Osteoporos är en annan vanlig orsak till höftsmärta på natten. Detta är ett tillstånd som leder till förlust av bentäthet över tid, förekommer främst hos kvinnor och utvecklas oftast efter klimakteriet. Osteoporos kan inte bara orsaka höftsmärta under aktivitet, men också på natten. Medan osteoporos vanligtvis inte kan behandlas, kan matvanor med högt kalcium och engagemang i viktbärande typer av fysisk aktivitet bidra till förebyggande av tillståndet.

I vissa fall kan en förskjutning vara att skylla på utveckling av höftsmärta på natten. En förskjutning av höften är oftast orsakad av fall. Typiskt förekommer smärtan associerad med en dislokation huvudsakligen under sömnen som uppträder på sidan. En person som har en försvunnen höft kommer vanligen att uppleva allvarlig smärta och bör söka medicinsk hjälp så snart som möjligt. Ofta, även när höftdispositionen har behandlats, kan pågående smärta inträffa.

Bursit är en annan vanlig orsak till höftsmärta, och definieras som antingen infektion eller inflammation i bursaeen – små, vätskefyllda sacs som ger kudde mellan ben, senor och muskler – i höften. Bursistis smärta på natten kan variera i intensitet beroende på den specifika sovpositionen. Typiskt kan det behandlas framgångsrikt genom vissa typer av operation.