vad är de vanligaste symptomen på en benspår på armbågen?

De vanligaste symtomen på en benspor på armbågen är smärta, låsning i leddet och förlorad rörelse i armbågen. Bensporer är vanligast hos patienter som drabbas av artros, en degenerativ sjukdom i benet. Många individer upplever inga symptom från en benspor, om det inte når en viss storlek eller form nära en sena eller ligament.

Bonesporer, även kallade osteofyter, är beniga överväxtar som bildar sig i vissa leder av kroppen. De orsakas av konstant belastning på benet, såsom överanvändning av armbågen, eller som ett resultat av sjukdom, såsom artros eller bursit. Trauma i armbågen kan också orsaka en ansträngning att bilda.

Den vanligaste orsaken till en benspor på armbågen är artros. Vid slidgigt, brusk som skyddar och omger benet bort, vilket gör att benen gnuggar ihop eller sticker ut. Om det finns trauma mot armbågens ben, kan läkningsprocessen överbelasta och skapa uppbyggnad av kalcium, vilket i sin tur skapar en benspor.

Om det finns smärta som en följd av en anspore, betyder det vanligen att överväxten är stor nog att den ställer tryck på omgivande vävnad, komprimerar en nerv eller rivar mot ett annat ben. Förutom smärta kan det finnas svullnad, rodnad och inflammation. Om benspärren lossnar kan den ligga i fogen och låsa armbågen tillfälligt tills den lossas igen.

Mycket av tiden är bensporer symptomfria, särskilt i deras tidiga stadier. De finns ofta bara som ett resultat av en röntgen eller ett annat test som letar efter ett annat problem. Bensporer behandlas typiskt inte om så är fallet. Om det finns några symtom, såsom smärta, rörelseförlust eller låsning av leddet, kan det bli nödvändigt med kirurgi. Kortisonskott och antiinflammatoriska läkemedel kommer ofta att ges först för att se om de minskar smärta eller svullnad.

Operationen för en benspor på armbågen är vanligtvis en sista utväg eftersom de flesta symptom kan hanteras med mediciner. Vid osteoartrit eller någon annan sjukdom som kan leda till bensporer, måste den bakomliggande orsaken hanteras så att inga ytterligare sporer uppträder.