vad är tecknen på en allergisk reaktion på myrbett?

Det finns ett antal symptom som kan uppstå när man har en allergisk reaktion på myrbett, vissa av dem är relativt milda och andra är allvarligare och eventuellt farliga. De som är allergiska har vanligen en lokal reaktion runt bettet nästan omedelbart, vilket kan innebära smärta, klåda och blåsor. Vissa människor kan också senare utveckla kliande utslag eller nässelfeber på andra delar av kroppen, och de kan känna sig överbelastade, feberiga och ömma. För en liten grupp människor kan myrbett leda till mycket större problem, inklusive andningssvårigheter, minskad blodtryck och svullnad i munnen och halsen.

Vanligen förekommer de första tecknen på en allergisk reaktion på myrbett vid eller runt biten. Biten är ofta smärtsam, och i fallet med en eldmirebit kan det också vara en brännande känsla. Ofta blir huden runt rött, svullet och kliande. Vissa människor kan också märka ett lokaliserat utslag eller blåsor som kommer upp inom flera timmar och senast var som helst från några dagar till två veckor.

De som har en allergisk reaktion på myrbett kan också märka symtom utanför bettplatsen, särskilt om de har blivit biten flera gånger. Ett utslag eller nässlor kan spridas bortom området av biten och bli generaliserad till andra delar av kroppen. I vissa fall kan den allergiska reaktionen orsaka nässsymtom som trängsel, nysningar och rinnande näsa. Andra kan känna sig allmänt sjuk, med symtom som feber, kroppssmärtor eller svullna körtlar.

I sällsynta fall kan en allergisk reaktion på myrbett leda till anafylaktisk chock, ett extremt tillstånd som kan vara dödligt. Tecken på denna typ av reaktion kommer normalt att gå nästan omedelbart efter en bit och kan inkludera yrsel, problem att tala eller svimning. Det kan vara klyfta eller utslag över mycket av kroppen, svullnad runt ansikte och hals och illamående eller kräkningar. Personer med denna typ av allvarlig allergi kan också ha svårt att andas, bröstsmärta och en extrem blodtryckssänkning. Om dessa typer av symtom uppträder efter en myrbett är det viktigt för personen att omedelbart söka läkarvård, eftersom anafylaksi kan leda till koma eller till och med död om den inte behandlas.