Vad är tecknen på en tamponginfektion?

Tecken på en tamponginfektion inkluderar vanligtvis onormal urladdning, en dålig lukt från vagina och vaginal klåda och irritation. Vissa människor med denna typ av infektion utvecklar också värk och smärta som påverkar musklerna samt smärta och kraftig känsla i buken och bäckenet. Dessutom kan feber, huvudvärk, yrsel, lösa tarmar, upprörd mage och hudutslag utvecklas i relation till infektioner orsakade av tamponger.

En av de vanligaste tecknen på en tamponginfektion är ett onormalt vaginalt urladdning. Detta kan innebära en urladdning som är tjockare än normalt eller av en avfärgad färg, t.ex. gul eller grön. Beroende på hur länge en kvinna har hållit tampongen på plats och svårighetsgraden av infektionen kan hon till och med märka en blackish urladdning. Sådana tecken garanterar vanligtvis en doktors undersökning och behandling. I händelse av att det fortfarande finns en tampong, eller en del av det, i skeden, kan en läkare ta bort det också.

En individ kan också ha en rad andra vaginala symptom när hon har en tamponginfektion. Till exempel kan hon märka klåda och irritation i området eller en otäck lukt som härstammar från denna del av hennes kropp. Sexuell aktivitet kan vara smärtsam, eller i alla fall irriterande.

En tamponginfektion kan också påverka andra delar av en kvinnas kropp. Till exempel kan hon märka att hennes buk känns ömt och obekväma. Hon kan också uppleva en känsla av tryck eller obehag i hennes bäcken. Vissa kvinnor blir också yr eller utvecklar feber på grund av denna typ av infektion.

Medan någon typ av vaginal infektion kan vara allvarlig och motivera en doktors uppmärksamhet, är toxic shock-syndrom en potentiellt dödlig bakteriell infektion som kräver snabb medicinsk behandling. Denna infektion är associerad med tamponganvändning hos kvinnor som väljer högabsorberande tamponger eller inte byter tamponger ofta, men det kan också utvecklas av andra skäl. Exempelvis utvecklar vissa kvinnor det i samband med användningen av preventivsvampar.

Höga temperaturer och huvudvärk är bland de vanligaste symptomen på toxisk chocksyndrom. En person med denna infektion kan också känna sig yr, utveckla muskelvärk och smärta och märka utslagning på hennes hud. Diarré och kräkningar kan också uppstå.

Det är viktigt att notera att även om toxic shock syndrom ofta kallas tamponinfektion, kan det också utvecklas hos personer som aldrig har använt tamponger. Mindre ofta kan en man eller kvinna utveckla det på grund av sår som tillåter bakterier lätt åtkomst till kroppen. Dessutom kan det utvecklas hos en person som har en bakteriell infektion orsakad av Staphylococcus, som kan orsaka många olika typer av infektioner.