Vad är de olika behandlingarna för palmar erytem?

När de små blodkärlen nära hudens yta blir dilaterade kan palmar erytem (PE) resultera. PE är ett tillstånd i vilket handflatorna blir röda, särskilt över den danariska och hypotennära eminensen, dvs de köttiga delarna av handflatan nära tummen och pinkyen. Denna rodnad kan bero på leversjukdom, bindväv eller autoimmuna störningar, medicinering, graviditet, hudförhållanden, sköldkörtelsjukdom eller det kan vara en vanlig genetisk variant. I grunden indikerar tillståndet ofta en underliggande sjukdom. Behandlingarna för detta tillstånd varierar och involverar bestämning och behandling av de underliggande förhållandena själva.

Cirka 23% av personer med PE har levercirros eller hepatit C. Behandling av palmar erythema orsakad av cirros kräver omedelbart att sluta all alkoholkonsumtion. Hepatit C kan behandlas med antivirala läkemedel. För att förhindra ytterligare leverskador bör de med cirros inte ta några mediciner utan att först rådfråga sin läkare eftersom denna sjukdom orsakar känslighet för vissa droger. Dessutom undviks råa skaldjur mest eftersom den har Vibrio vulnificus, en bakterie som kan orsaka allvarliga infektioner hos personer med leversjukdom.

Bindvävnad eller autoimmuna sjukdomar, särskilt reumatoid artrit, kan orsaka PE. Faktum är att mer än 60% av patienter med reumatoid artrit också har palmar erytem. De med polyartrit eller systemisk lupus erythematosus (SLE) kan också uppleva PE. Behandlingen för bindväv och autoimmuna sjukdomar kan inkludera icke-steroida antiinflammatoriska medel, kortikosteroider och / eller immunosuppressiva medel.

Vissa mediciner är kända för att orsaka PE. Ibland orsakar dessa droger också leverskador. Läkemedlen amiodaron, gemfibrozil, kolestyramin, topriramat och albuterol har alla befunnits orsaka PE. Behandlingen av läkemedelsinducerad palmar erytem innefattar vanligtvis att läkemedlet ifrågasätts. Ingen patient ska sluta ta läkemedel tills rådfråga med en hälsovårdspersonal.

Vissa forskare har associerat förhöjda östrogennivåer med palmar erytem. Omkring 30% av gravida kvinnor har rodnad av palmerna. Det går ofta bort när barnet är födt och östrogenivåerna återgår till det normala.

Hudförhållanden som eksem eller psoriasis har ofta PE som ett symptom. Återigen kan behandling av de underliggande hudförhållandena hjälpa till att lösa eller minska röda. Fuktgivare, salvor eller fototerapi kan rekommenderas till patienter med hudförhållanden. Tyvärr fungerar ingen enkel behandling för alla.

Thyrotoxicitet eller hypertyreoidism orsakas när det finns för mycket sköldkörtelhormon i kroppen. Det överskjutande hormonet kan orsaka PE, och kan bero på hormonproducerande noduler på sköldkörteln, överdosering av hypotyreoidism eller en autoimmun sjukdom. För att korrigera tyrotoxicitet kan sköldkörtelnoden behöva avlägsnas kirurgiskt. Vid överdosering av hypothyroidism kan patientens kompletterande hormonpiller stoppas under en kort tid eller kan dosen behöva justeras. När hypertyreoidism beror på en autoimmun sjukdom kan behandlingen inkludera beta-blockerare, anti-thyroidmedicinering, kirurgisk avlägsnande av sköldkörteln eller förstöring av körteln med radioaktivt jod.