vad är de olika behandlingarna för sphenoid bihåleinflammation?

Den första behandlingen av sphenoid bihåleinflammation är vanligtvis en antibiotikabehandling. Smärtstillande medel och avtändningsmedel är också ibland föreskrivna eftersom dessa kan minska obehag i samband med tillståndet. Alternativa behandlingar, såsom ånginandning, kan också ge lindring från trängsel. Om medicinsk behandling inte klarar av att lösa tillståndet inom rimlig tid, krävs kirurgi ofta. Syftet med operationen för bihåleinflammation är att öka dräneringen genom att göra ett litet hål i sinus.

Tidig diagnos och behandling av sphenoid bihåleinflammation är viktigt eftersom den akuta formen av tillstånd snabbt kan förvärras. Symtomen är åtminstone initialt relativt små, varför problemet är svårt att diagnostisera i de tidiga stadierna. När en läkare har identifierat tillståndet är behandlingen konservativ, med kirurgi endast nödvändig om andra behandlingar misslyckas med att göra skillnad i en lämplig tidsram.

Den första behandlingen för denna typ av bihåleinflammation är ofta en kurs av antibiotika. En läkare föreskriver vanligtvis antibiotika som påverkar ett antal bakterier, eftersom det ökar chansen till framgångsrik behandling. Eftersom den akuta formen av tillstånd snabbt kan bli värre kan antibiotika endast ges kort tid för att träda i kraft innan andra behandlingar behövs. Kronisk bihåleinflammation behandlas ofta med en längre läkemedelsregim eftersom det ger mer tid för att bakterierna i sinusen ska behandlas.

Andra medicinska behandlingar för sphenoid sinusit inkluderar dekongestanter och inandning av ånga. Dessa behandlingar kan ge lindring från trängsel, vilket är ett vanligt symptom på tillståndet. Smärtstillande medel tas ibland för att minska obehag medan andra behandlingar pågår. Antihistaminer kan också ordineras i vissa fall.

Om antibiotika inte har resulterat i adekvat förbättring efter en kort tidsperiod kan kirurgi för akut bihålan vara nödvändig. Patienter som uppvisar tecken på försämring eller komplikationer kan behöva brådskande kirurgiska ingrepp. Det finns alltid en viss risk i samband med en operation av något slag, varför mindre invasiv behandling ofta försökas först.

Kirurgi för sphenoid bihåleinflammation innebär ökad dränering i sinus. Detta uppnås genom att göra ett litet hål. Den typ av operation som utförs beror på en mängd olika faktorer, men en etmoidektomi är vanlig. Detta utförs vanligen som ett polikliniskt förfarande, vilket innebär att patienten inte behöver stanna över natten på sjukhuset. Operationen utförs vanligen under en allmän bedövning, och innebär att man passerar ett litet rör med en kamera i näsan.