vad är de olika typerna av goiter?

Sköldkörteln hänvisar till utvidgning eller svullnad av, såväl som tillväxten på, sköldkörteln. Dessa svullnader kan brytas in i olika typer baserat på orsaken till och formen. Huvudtyperna är enkla endemiska, enkla sporadiska, toxiska, myxedema, medfödda och sköldkörtelcancer. Dessa svullnader utvecklas typiskt som antingen en diffus goiter med enhetlig sköldkörtelförstoring eller som en nodular goiter med asymmetriska klumpar som bildar sig på sköldkörteln. De flesta av dessa är små och upptäckas bara genom en fysisk tentamen, men om en förstorad sköldkörtel lämnas obehandlad kan den svälla och sticka ut ur nacken.

En icke-cancerous utvidgning av sköldkörteln kallas en enkel goiter och kan bildas som en diffus eller som en nodular goiter. Enkla goiters kommer i två undertyper, endemiska och sporadiska. En endemisk goiter, även ibland hänvisad till som en kolloid goiter, är orsakad av en jod-bristande diet. Jod används vid framställning av sköldkörtelhormon och när det finns brist på jod blir sköldkörteln förstorad för att eliminera den minskade produktionen av sköldkörtelhormon. Sporadisk sköldkörtelförstoring, även känd som nonontoxic goiters, orsakas av vissa droger, som regelbundet konsumerar anti-sköldkörtelämnen, genetik eller orsaken kan vara okänd.

Toxiska goiters är en utvidgning av sköldkörteln som uppstår genom överproduktion av sköldkörtelhormonet, ett tillstånd som kallas hypertyreoidism. Dessa utvidgningar kan utvecklas som diffusa eller nodulära. Graves sjukdom är den vanligaste formen av diffus, toxisk sköldkörtelförstoring och orsakas när antikroppar angriper sköldkörteln. Myxedema orsakas av underproduktion av sköldkörtelhormon, ett tillstånd som kallas hypotyroidism. Hashimotos thyroidit, en vanlig form av hypothyroidism, orsakas av en autoimmun attack på sköldkörteln som minskar sköldkörtelhormonproduktionen.

När en sköldkörtelförstoring, antingen diffus eller nodulär, är närvarande vid födelsetiden kallas den medfödd goiter. Dessa typer av sköldkörtelförstoringar orsakas av en fosterskada som resulterar i oregelbunden produktion av sköldkörtelhormon, eller de orsakas av moderen som överför anti-sköldkörtelämnen eller moderna antikroppar mot barnet via placentan. Sköldkörtelcancer är sällsynt, men den kan producera nodulära sköldkörtelnare. Orsaken till sköldkörtelcancer är okänd, men flera faktorer, såsom ärftlighet, strålningsexponering och Hashimotos thyroidit kan öka risken för en person. Varje nodulär sköldkörteltillväxt är typiskt biopsierad för att vara säker på att den är godartad.