vad är de vanligaste orsakerna till anfall?

Skador och sjukdomar är de vanligaste orsakerna till anfall. Droganvändning, fosterskador och genetiska tillstånd kan också orsaka anfall. Hos vuxna är orsakerna till anfall dock ofta oidentifierbara.

När anfall har en känd orsak är de kända som nonepileptiska anfall. Dessa typer av anfall utlöses av en identifierbar orsak, såsom en störning, skada eller annat problem som stimulerar oregelbunden hjärnaktivitet. Beslagen är inte smittsamma, men de kan orsakas av en infektionssjukdom, som aids, encefalit eller meningit.

Många tillfälliga tillstånd kan utlösa anfall. Hög feber kan orsaka icke-epileptiska anfall, särskilt hos barn. Detta är den vanligaste orsaken till anfall bland patienter under två år. Metaboliska problem, såsom onormala kalcium- eller glukosnivåer, är andra orsaker till anfall hos barn. Infektion, maternell droganvändning och brist på syre under födseln kan också vara bidragande faktorer till spädbarnsbeslag.

Rekreationsmissbruk, liksom plötsligt att stoppa vissa mediciner, är orsaker till anfall. Vissa receptbelagda läkemedel kan orsaka anfall också. Läkemedel som kan utlösa anfall inkluderar amfetamin, hjältinna, kokain, antibiotika, Attention Deficit Disorder behandlingar och viktminskning droger. Att dricka alkoholhaltiga drycker kan också leda till anfall hos vissa människor, särskilt om mängden alkohol som intagits är överdriven. Alternativt kan alkoholister som plötsligt slutar dricka och drogmissbrukare som slutar ta droger kunna få beslag.

Direkta skador eller sjukdomar som påverkar hjärnvävnad, såsom traumatiska hjärnskador eller hjärntumörer, kan också leda till anfall. Patienter som upplever stroke är också känsliga för anfall. Andra kardiovaskulära sjukdomar och sjukdomar kan stimulera anfall. Misslyckandet av andra organ i kroppen, som lever eller njurar, har varit känt för att orsaka anfall hos många patienter.

Medfödda tillstånd som förekommer från födseln är ibland orsaker till anfall. Down syndrom kan utlösa onormal hjärnaktivitet. Några andra tillstånd kan inkludera neurofibromatos, Tay-Sachs-sjukdom, tuberös skleros och fenylketonuri. Demensrelaterade sjukdomar som utvecklas sent i livet, såsom Alzheimers sjukdom, kan orsaka anfall också. Trauma är en ytterligare orsak till anfall hos äldre patienter.

Om ingen identifierbar orsak till ett anfall föreligger betraktas anfallet som ett epileptiskt anfall. Denna typ av anfall, som ibland kallas en passform, uppträder ofta upprepade gånger hos den person som upplever det, ibland under förutsägbara omständigheter. Även om inget känt tillstånd utlöser krampanfallen, kallas deras existens själv som en anfallsproblem, eller helt enkelt epilepsi. Forskare postulerar som sömnbrist, elektrolytbrist, extrem stress och många andra faktorer kan vara associerade med epilepsi.