vad är de vanligaste orsakerna till tarmtarminflammation?

Smärta i tarmarna kan orsakas av många olika faktorer. De flesta fallen härrör från bakteriella eller virusinfektioner, och tillståndet är vanligtvis kortlivat. Kronisk, långvarig inflammation i tunntarmen kan orsakas av autoimmuna störningar som Crohns sjukdom. Dessutom upplever vissa människor problem efter att ha tagit stora mängder receptbelagda, diskreta eller illegala droger. Symtom på buksmärta, diarré och andra gastrointestinala problem går i allmänhet bort inom några dagar med vila och tillräckligt vätskeintag.

Även kallad enterit, inflammation i tunntarmen är ett mycket vanligt problem för spädbarn och barn. De flesta fall av enterit hos unga patienter är resultatet av virusinfektioner, särskilt rotavirus. Rotavirus är en utbredd patogen som finns i människa och djur avföring. Barn kan förvärva infektioner genom att äta förorenad mat eller sätta smutsiga händer eller föremål i munnen. Allvarlig diarré, feber, uttorkning och kräkningar kan vara närvarande med viral enterit.

Flera olika typer av bakterier kan orsaka inflammation i tunntarmen hos patienter i alla åldrar. Många fall orsakas av oavsiktligt konsumera mat som är förorenad med Salmonella, Escherichia coli eller listeria. En bakterie som heter Campylobacter jejuni är ansvarig för de flesta allvarliga fall av enterit. Patienterna kan uppleva vattnig eller blodig diarré, konstant magskramper, influensaliknande symtom och aptitlöshet.

Aspirin, naproxennatrium och andra anti-inflammatoriska läkemedel som inte kan användas, kan faktiskt inducera inflammation i tunntarmen om de används i stora mängder under en lång tid. De skadar gradvis mag-tarmkanalen, vilket gör att den blir irriterad, svullnad och inflammerad. Kokain, metamfetaminer och receptbelagda smärtstillande medel kan också orsaka enterit. Symtom tenderar att gå bort på egen hand om några dagar efter att en person slutar ta de förekommande drogerna.

Kronisk enterit kan vara en livslång ångest för vissa människor. Inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns sjukdom och ulcerös kolit orsakas av onormala immunsvar. Inflammation tenderar att påverka både de små och stora tarmarna, och kan orsaka buksmärta, trötthet, blodiga tarmrörelser, diarré och illamående.

Akuta fall av inflammation i tunntarmen är nästan alltid härdbara och kortlivade. En läkare kan leta efter de bakomliggande orsakerna till enterit genom att screena blodprover för närvaro av bakterier, virus, mediciner och olika typer av livsmedelsburna mikroorganismer. Antibiotika eller antivirala läkemedel kan ordineras, och patienterna instrueras generellt på att få så mycket sängstöd som möjligt i två till sju dagar. Det är viktigt att dricka mycket vatten och vätskor som innehåller elektrolyter för att bekämpa uttorkningssymtom. Vid kroniska tillstånd kan dagliga mediciner ordineras för att lindra symtomen och minska risken för allvarlig tarmskada.