vad är de vanligaste peritonit symptom?

Peritonit avser irritation, inflammation och infektion i den inre delen av bukhålan som kallas bukhinnan. Det är ett potentiellt allvarligt tillstånd som kan orsaka ett antal obehagliga symptom. De vanligaste peritonit symptomen inkluderar kronisk buksmärta, hög feber, frossa och illamående. Peritonit symtom tenderar att förvärras över tiden utan behandling och kan leda till andningssvårigheter, farligt lågt blodtryck och eventuellt chock. En person som upplever varaktig symtom bör besöka en läkare så snart som möjligt för att få den bästa antibiotikabehandlingen.

De första peritonitsymptomen innefattar typiskt tråkig värk och ömhet i buken. Smärta tenderar att förvärras efter fysisk aktivitet eller när man plötsligt flyttar från en position till en annan. Tenderness är lättad i vissa människor genom att sätta press på magen, men återkommer snart när buken är avslappnad. Svullnad och uppblåsthet är möjliga, vilket ger buken ett utbränt utseende. Under några dagar tenderar smärta, ömhet och uppblåsthet att bli ständiga sjukdomar.

Många med peritonit har också magskramper, frekventa anfall av illamående och kräkningar. Förlust av aptit och resulterande viktminskning är vanliga komplikationer att känna sig illamående för det mesta. Influensaliknande symtom, såsom överdriven svettning, feber, frossa och sömnproblem tenderar att utvecklas eftersom andra symtom förvärras. Individer kan också känna sig trötta, och deras muskler och leder kan börja stela ständigt.

Andra möjliga peritonitssymtom innefattar problem som försvårar avföring och urin. En markant minskning av urinproduktionen är vanligt, och en person kanske inte kan urinera, även om han eller hon har en önskan att göra det. Att passera väldigt få pallar och gas är ett tecken på att intag av mat och avfallsprodukter har problem att göra det till tunntarmen. Inflammation och skada på mag-tarmkanalen kan orsaka luft och vätska att spillas in i bukhålan, vilket gör att peritonit symtom blir värre.

Det är viktigt att se en läkare när symptomen kvarstår i mer än en eller två dagar. En läkare kan fråga om symtom, utföra en fysisk provning och skärpa blodprover för att leta efter tecken på infektion. Imaging test kan avslöja peritoneal inflammation och problem med tarmarna. De flesta symptomen kan hanteras med antiinflammatoriska läkemedel, receptbelagda smärtstillande medel och en särskild dietplan när de upptäckts tidigt. Kirurgi kan behövas vid avancerade fall av peritonit för att avlägsna bakteriella abscesser eller reparera skadade vävnadsstrukturer.