Vad är tecknen på en allergisk reaktion på musslor?

En allergisk reaktion på musslor och andra skaldjur kan sträcka sig från mild till potentiellt livshotande. Några av de vanligast rapporterade symtomen är rinnande näsa, hosta och väsande ömning. Hudreaktioner kan innebära kliande utslag, såsom nässelfeber eller eksem. Illamående, kräkningar och buksmärtor är också potentiella symtom på allergi mot musslor. Den allvarligaste typen av reaktion är känd som anafylax och kan leda till svullnad i halsen, andningssvårigheter och medvetslöshet. Eftersom denna typ av allergisk reaktion kan vara dödlig, bör akut medicinsk hjälp söks när som helst som en skaldjurallergi är misstänkt.

I de mildaste fallen kan en allergisk reaktion på musslor ge symtom som liknar säsongsallergier eller förkylning. Kliande, vattna ögon och en rinnande näsa är bland de vanligast rapporterade symtomen. Hosta, väsande andning eller andfåddhet kan också inträffa strax efter att ha blivit musslor. De som har respiratoriska sjukdomar som astma eller bronkit kan märka försämring av symtom efter exponering för skaldjur.

Vissa människor kan utveckla en allergi mot musslor som främst påverkar huden. Klåda kan vara närvarande med eller utan utslag, även om utslag är ett vanligt svar på allergener. En uppväxt och ibland smärtsam utslag känd som nässelfeber uppträder ofta på flera delar av kroppen. Torra, fläckiga fläckar av hud som liknar eksem orsakas ofta av en allergisk reaktion.

Gastrointestinala symptom som utvecklas strax efter att ha ätit kan indikera en allergisk reaktion på musslor. Buksmärtor eller kramp kan vara följd av illamående, kräkningar eller diarré. Om dessa symtom kvarstår eller blir svåra kan dehydrering utvecklas. Blod i avföring eller kräkningar kan föreslå att allvarliga matsmältningsskador har uppstått, och en läkare ska omedelbart konsulteras.

Anafylax är en relativt vanlig typ av allergisk reaktion på musslor och kan visa sig vara dödlig inom några minuter. Ansiktet börjar ofta svälla, snabbt sträcker sig till tungan och halsen. Denna svåra svullnad kan orsaka andning att bli svår eller till och med omöjlig. Blodtrycksnivåerna kan sjunka plötsligt och kan leda till yrsel, anfall eller förlust av medvetande.

En mild allergisk reaktion på musslor kan bli allvarlig på ett ögonblick, så snabb medicinsk vård rekommenderas alltid om en allergi misstänks. När det är möjligt ska en ambulans ringas för att transportera patienten till närmaste sjukhus. Stödjande vård såsom återupplivningsarbete och syrebehandling kan börja innan patienten når sjukhuset, vilket ökar risken för överlevnad.