vad gör en klinisk psykolog?

Klinisk psykologi är en av de största specialiteterna inom psykisk hälsa. Kliniska psykologer arbetar i olika inställningar och fokuserar på diagnos och behandling av patienter genom tillämpade psykologiska metoder, snarare än genom läkemedelsbehandling. De flesta kliniska psykologer har ingen medicinsk grad och brukar inte ordinera mediciner till patienter.

Det krävande jobbet hos en klinisk psykolog kan ta många former. Vissa arbetar på psykiatriska sjukhus, behandlar och observerar framstegen hos patienter med allvarliga psykiska störningar som kräver kontinuerlig övervakning. Andra är specialiserade på förhållandena i samband med vissa åldersgrupper och tenderar att fokusera sitt arbete kring barn, tonåringar eller äldre. Dessa psykologer arbetar också i den akademiska världen som lärare och forskare. Genom utbildning och forskning ger de inte bara nya sinnen till fältet utan kan också hjälpa till med upptäckten av bättre och effektivare behandlingar samt djupare förståelse av psykiska tillstånd.

Utbildning för detta område är omfattande och kan ta nästan ett decennium att slutföra. Förutom en fyraårig examen behöver en klinisk psykolog normalt en doktorsexamen från ett ackrediterat program. Nästan alla psykologer har antingen en doktorsexamen eller en doktorsexamen i psykologi, även känd som en PsyD. Dessa program måste vara certifierade av en övervakningskommitté som American Psychological Association eller British Psychological Society. Efter examen med en fyraårig examen kan en prospektiv psykolog spendera fyra till sex år att uppnå sin doktorsavhandling innan han kan lagligt öva.

Många psykologer väljer att arbeta i en privat övning, med fokus på en specialitet av intresse för dem. Vissa kan välja att specialisera sig i specifika sjukdomar, såsom schizofreni eller ätstörningar, medan andra kan fungera som relationerådgivare, traumateterapeuter eller missbruksrådgivare. Det är vanligt för psykologer att inrätta praxis med andra medicinska eller psykologiska experter för att kunna erbjuda egna rekommendationer och skapa effektiva team för att hjälpa patienter att hantera mångfacetterade problem.

När du besöker en klinisk psykolog kommer tidiga sessioner normalt att fokusera på diagnos och observation. En psykolog kan be patienter att genomgå en mängd olika mentala tester som kan ge information om intelligens, personlighet och beteende. Beroende på diagnos och psykologens egna personliga preferenser kan behandlingen påbörjas när den första bedömningsperioden är klar. Det finns en mängd olika metoder för att behandla patienter, och många moderna psykologer väljer att använda en blandning av olika teorier och tekniker för att hjälpa patienter med komplexa problem.

Att arbeta som klinisk psykolog kan vara oerhört stressande, men också ganska givande. Förutom att det är ganska ekonomiskt givande, kan man se att patienten upplever en högre livskvalitet på grund av att behandlingen kan vara väldigt personlig. Tyvärr är inte all behandling framgångsrik, och de flesta psykologer kommer att ha kunder som avviker istället för att förbättra sig. Trots riskerna är den avgörande betydelsen av kliniskt arbete för psykisk hälsa fortfarande en stor rita för ambitiösa studenter, vilket gör att psykologi är en konsekvent populär major för högskolestudenter och doktorander.