vad kan orsaka blodig avföring och kräkningar?

När en person utvecklar blodig avföring och kräkningar samtidigt, indikerar det generellt att han har en skada eller sjukdom i mag-tarmkanalen. En liten mängd blod i avföringen tillsammans med mild kräkningar kan rensa upp sig själv, men det kan också vara en indikation på en allvarlig sjukdom. För mycket blodig avföring eller kräkningar som inte går snabbt kan vara en indikation på ett livshotande tillstånd. Vissa villkor som kan orsaka förekomst av dessa två symtom är skador på mag-tarmkanalen, infektioner, sår och cancer.

I sin mest milda form kan blodig avföring och kräkningar indikera en riva i matstrupen. Detta tillstånd kan orsakas av kraftig kräkningar, och blodet i avföringen kommer vanligen att visa sig mörkbrunt och ha konsistens av kaffegrund. Om kräkningen fortsätter, om det finns mycket blod i avföringen eller om det finns smärta, ska en patient med dessa två symtom snabbt se en medicinsk professionell.

Vissa potentiellt allvarliga tillstånd kan också orsaka dessa symtom. Infektioner orsakade av mikroorganismer, inklusive E. coli eller amoebas, kan orsaka båda dessa symtom. I de flesta fall kommer en infektion i tarmkanalen att åtföljas av feber och diarré, och individen ska ses av en medicinsk professionell eftersom antibakteriella läkemedel kan behövas för att rensa infektionen.

En skada eller sår i matsmältningsorganet kan också leda till blodig avföring och kräkningar hos en patient. En skada i någon del av matsmältningsorganet, från munnen till tarmarna, kan orsaka att blod uppträder i avföringen. Det är möjligt för närvaron av blod att irritera matsmältningsorganet som kan leda till kräkningar. Sår kan också blöda in i matsmältningssystemet och kan också vara ansvarig för dessa symtom.

Cancer och andra sjukdomar i matstrupen, magen eller tarmarna kan också orsaka kräkningar och blod i avföringen. Sjukdomar kan uppstå som ett kroniskt tillstånd som kommer och går eller som ett akut tillstånd som uppstår plötsligt. Beroende på den del av tarmkanalen som blöder kan blodet i avföring vara rött, brunt eller svart. Ljust rött blod indikerar ett problem med den nedre delen av kanalen, medan mörkt blod som tar på kaffekonstruktionen, brukar indikera ett problem med magen, matstrupen eller munnen.