vad orsakar en styv nacke och svullna körtlar?

Personer som upplever en styv nacke och svullna körtlar som kan få infektion. Bakteriella, svamp- och virusinfektioner initierar vanligtvis ett immunsvar vid invasionen, vilket ger inflammation och svullnad. Persistenta symtom eller hög feber och huvudvärk kan vara tecken på ett allvarligt medicinskt tillstånd. I sällsynta fall kan symtomen vara en indikation på onormal vävnadstillväxt.

Bakterier, svampar eller virus som orsakar öronvärk, sinusinfektion eller ont i halsen kan migrera djupt in i vävnaden. Där åberopar de ett immunsvar från närliggande lymfkörtlar, vanligen kallade lymfkörtlar. Symtomen kan uppstå med strep hals, orala jäst infektioner och förkylningar.

Lymfkörtlar är små bönformade noder som existerar i hela kroppen. Noderna kopplar lymfkärl till varandra. Lymfkärlen är också förbundna med blodkärl. Cirkulerande genom lymfsystemet är vita blodkroppar, antikroppar och vätskor. Tillsammans identifierar, markerar och förstörs främmande ämnen.

När vita blodkroppar stöter på främmande ämnen kommer vissa av dem att fästa vid invaderaren medan andra kommer att avge kemiska signaler som lockar fler vita blodkroppar till området. Kombinationen av vita blodkroppar och kemikalier som släpps ut i lymfsystemet orsakar inflammation och svullnad. Noderna kan bli milda och svullna, tillräckligt stora för att känna sig genom huden.

Vid svåra reaktioner härdar noderna. När detta svar inträffar i hela knutpunkterna på ena eller båda sidorna av nacken, kan en person uppleva en stel nacke och svullna körtlar. Han kan också få feber och huvudvärk.

Meningit är ett allvarligt medicinskt tillstånd som kräver omedelbar uppmärksamhet. Sjukdomen börjar i allmänhet som en infektion och reser sig till slut till hjärnan. Personer som utvecklar denna sjukdom utvecklar ofta en stel nacke och svullna körtlar, åtföljd av illamående huvudvärk och feber som överstiger 100 grader Fahrenheit (37,7 grader Celsius). Ytterligare symtom inkluderar sömnighet, hudutslag och ljuskänslighet. Medicinsk uppmärksamhet bör sökas om en styv nacke och svullna körtlar kvarstår i två veckor eller längre och åtföljs av andningssvårigheter, sväljningssvårigheter eller viktminskning.

Vissa typer av cancer kan också producera en stel nacke och svullna körtlar, eftersom metastaserad vävnad rör sig genom lymfsystemet till andra delar av kroppen. Liksom en infektionsprocess orsakar cancercellerna en immunreaktion. Lymfom, en cancer i lymfsystemet kan producera svullna körtlar då onormal vävnad växer. Leukemi, en vit blodcellercancer, orsakar utvecklingen av onormala blodkroppar. Dessa celler kan samlas i en nod i nackregionen, vilket ger en styv nacke och svullna körtlar.