Vilka är de olika typerna av vertigo?

Vertigo är en form av yrsel som orsakar rörelse vid stående stillhet. Ibland kan det känna sig som den drabbade personen eller rummet snurrar snabbt eller svänger. Denna känsla kan tillfälligt få en person att förlora sin balans, och vissa människor känner sig illamående och kräkningar under eller efter en episod. Vertigo är vanligtvis uppdelad i två olika typer, perifera och centrala, beroende på sensationens ursprung.

Perifer vertigo uppträder när det finns ett problem med vestibulära systemet. Det här är de organ och strukturer som hjälper en person att känna till sin position i rymden, upptäcka rörelser i huvudet och låta personen hålla balansen. Den vestibulära nerven sänder signaler från vestibulärsystemet till hjärnan.

Inom vestibulär labyrint, ett organ i inre örat, finns strukturer som kallas otolithorganen och vätskefyllda halvcirkelformiga kanaler som upptäcker rörelse och tillåter hjärnan att bestämma huvudets läge i förhållande till marken. Otolith organen innehåller kalciumkristaller som gör människor känsliga för gravitation och rörelse. Problem med inre örat, såsom inflammation från sjukdomar som influensa eller förkylning, kan störa systemet och orsaka svimmelhet.

Godartad paroxysmal positional vertigo (BPPV) är en av de vanligaste formerna. Det kännetecknas av korta perioder av yrsel, vanligtvis när det finns plötsliga förändringar i huvudets position, till exempel när en person tipsar huvudet upp eller ner eller sätter sig upp i sängen. En person med BPPV kan ha svårigheter att balansera när han står upp eller går, med känslor av yrsel som sträcker sig från mild till svår. BPPV, även om det är ont, är inte ett allvarligt tillstånd och behandlas vanligtvis med övningar för att flytta huvudet och lossna kristallerna som orsakar problemet. I vissa fall kan kirurgi vara nödvändigt.

Ofta finns det ingen specifik orsak till BPPV, även om den vestibulära labyrinten spelar en viktig roll. Om kristallerna flyttar från otolithorganen till de halvcirkelformiga kanalerna, kan de bli mycket känsliga för förändringar i huvudets position. Denna rörelse kan orsakas av ett slag mot huvudet, men har ofta ingen tydlig anledning. Vissa personer som lider av migrän diagnostiseras också med BPPV, men det är inte klart om det finns en koppling mellan de två.

Denna sjukdom, vars orsak inte är helt klar, kan göra vätsketrycket i inre örat fluktuera, vilket resulterar i yrsel, liksom hörselnedsättning och känsla av fullhet i örat. För att behandla Menieres sjukdom kan en patient placeras på en lågnatriumdiet och föreskriva ett diuretikum för att hantera vätskan i inre örat, vilket kan bidra till att minska eller minska symtomen. Behandling innehåller ofta mediciner för att lindra illamående som följer med episoder. I vissa fall kan läkemedel injiceras direkt i mellanörat eller kirurgi för att ta bort de strukturer som orsakar symptomen kan utföras.

Öroninfektion, förkylning eller influensa kan orsaka svullnad i innerörat, vilket kan utlösa fall av svimmelhet. Den vestibulära nerven kan också bli smittad eller komprimerad så att den inte längre kan överföra signaler mellan örat och hjärnan korrekt. Det finns några mediciner som kan störa funktionen hos vestibulära systemet också. I vissa fall, när sjukan har gått eller läkemedlet avbryts, kan yrselet gå iväg, men det kan vara permanent.

Central vertigo orsakas av en skada på eller ett problem med centrala nervsystemet, vilket inkluderar hjärnan och ryggmärgen. Ofta härrör denna sjukdom från lesioner i hjärnstammen, den undre delen av hjärnan som ansluter till ryggmärgen. Problem med cerebellum, området längst ner i hjärnan som spelar en viktig roll för att koordinera rörelsen, kan också orsaka svimmelhet.

Tumörer eller stroke kan också orsaka hjärnskador som leder till balansproblem. Degenerativa sjukdomar, såsom Parkinsons sjukdom eller multipel skleros, kan också orsaka svimmelhet, tillsammans med andra symtom. Behandlingar tenderar att fokusera på att behandla orsaken till skadan. Hjärnan är ett mycket komplext och känsligt organ, så denna typ av vertigo tenderar att reagera långsamt till behandling och är inte alltid fullständigt behandlingsbar.