Vilka är de vanligaste symptomen på ventral bråck?

En ventral bråck är en typ av bukhåla, ett tillstånd där ett organ, fascia som omger ett organ eller en muskel eller annan vävnad sticker ut genom en svag punkt i bukväggen, vilket leder till en märkbar utbuktning. Kännetecknas också som en incisional brok, kännetecknas en ventral brok av det faktum att den svaga punkten är resultatet av ett ofullständigt eller felaktigt läkt sår i buken. Förutom förekomsten av ett utsprång där ärrvävnad finns, kan denna typ av bråck bli ganska smärtsam, särskilt vid trånga rörelser, kräver vanligtvis kirurgi att reparera och har en hög recidiveringsgrad på flera ställen längs ärrlängden.

Identifierbar som en klump under huden vid eller runt det kirurgiska äret, kan broket skjuta genom sår både små, från en appendektomi och stor, från en stor bukoperation. Så länge som den kirurgiska öppningen inte läkade korrekt, från en infektion, är någon svag punkt oavsett storlek sårbar för en incisional brok. De är särskilt vanliga längs linjen alba, den vertikala mittlinjen av buken som sträcker sig från xiphoidprocessen vid sternums eller bröstbenets bottenspets, till benet vid bäckens botten. Smärtan som härrör från en bråck på denna sida kan förstärkas med trånga rörelser, såsom skratt, hosta eller lyft och kan sträcka sig från mild till extrem beroende på svårigheten i bråcken.

Kirurger kommer ofta åt bukhålan för att utföra sådana förfaranden som tarm reparation genom att skära längs linjen alba. Som snittet läker kan en postoperativ komplikation som en infektion försvåra helingsprocessen, och en ventral brok kan bildas längs ärrvävnaden som bildar sig här. Ett exempel skulle vara att tarmarna pressar framåt mot ett försvagat segment av linea alba i underlivet, som framträder som ett utsprång under huden när tarmarna tvingas mot ytan. En ytterligare operation skulle då krävas för att öppna den tidigare snittet och reparera bråcken.

Metoden som valts för att stänga detta snitt efter den andra operationen kan bestämma risken för återkommande av ventralbråck. Om snittet är stängt med ensam suturer, vilket medför stor spänning längs sårets längd, är det troligare att en bråck återkommer. Det rekommenderas istället att kirurger reparerar såret med hjälp av nät som ligger under bukmusklerna, vilket ställer mindre spänning på öppningen. På grund av den höga risken för infektion från snittets storlek krävs dock många kirurger att reparera en ventral bråck med en metod som sätter in nätet i buken laparoskopiskt. Detta kräver avsevärt mindre kirurgiska ingrepp, vilket eliminerar behovet av att åter öppna det ursprungliga kirurgiska snittet där vävnaden redan är försvagad och förkortar återhämtningstiden från operationen samt minskar postoperativ smärta.