Vilka är hälsofördelarna med sesamfrön?

Hälsofördelarna med sesamfrön innefattar proteiner, essentiella vitaminer och mineraler, omega-6-fettsyror, fibrer och antioxidanter. Sesamfrön innehåller också ett överflöd av oljesyra som hjälper till att främja “bra kolesterol” eller HDL (högdensitetslipoprotein), vilket anses vara hälsosammare för hjärtat och cirkulationssystemet. Dessutom innehåller de bland andra viktiga näringsämnen viktiga föreningar som hjälper till att förhindra fria radikaler i kroppen.

Mängden protein i sesamfrön är högt, med kostproteiner som är rika på goda aminosyror som främjar en hälsosam tillväxt. Fröerna innehåller många av vitamin B-komplexet som är väsentliga för cellreproduktion, inklusive B1 (tiamin), B6 ​​(pyridoxin), B9 (folat), riboflavin och niacin. Mängden folat, eller folsyra, är särskilt hög, vilket anses vara bra för DNA-syntes och kvinnor oroade över prenatal hälsa. Rikliga nivåer av niacin hjälper till att minska dåligt kolesterol eller LDL (lågdensitetslipoprotein), samtidigt som man främjar GABA-hjärnaktivitet som kan minska ångest.

Dessutom är sesamfrön mycket rik på mineraler, inklusive höga mängder per portion kalcium, järn, magnesium, kalium, fosfor, mangan, selen, zink och koppar. Var och en av dessa mineraler har en vital roll i kroppen, med kalcium som är bra för tänder, skelett och övergripande kroppsfunktion, järn är viktigt för röd blodcellsproduktion, kalium och magnesium är väsentliga för nervsystemet, fosfor till njurarna och cellkommunikation, och selen till levern, sköldkörteln och immunsystemet.

Hjärthälsa anses vara mycket viktigt i många utvecklade länder där befolkningen förbrukar alltför stora mängder kött och bearbetad mat. En av de potentiellt hälsosammaste sakerna i sesamfrön är en mängd monoättrade fettsyror, vilka anses vara användbara vid förebyggande av hjärtsjukdomar och stroke. Ett annat sätt är att fettsyror hävdas främja en hälsosam serum lipidprofil, vilket bara är ett tekniskt sätt att säga att de generellt främjar en blodbalans som får bra resultat på ett kolesteroltest.

Förutom dessa många näringsämnen innehåller sesamfrön fördelaktiga kemikalier som påstås att förhindra ackumulering av fria radikaler i kroppen orsakad av oxidanter. Oxidanter och fria radikaler tros orsaka cellskador, som påstås kunna förebyggas av antioxidanter. Medan vetenskapliga bevis om hälsoeffekterna av antioxidanter är otillräckliga innehåller sesamfrön ett antal av dessa föreningar i ett naturligt tillstånd, vilket är ett mer organiskt och allmänt hälsosammare sätt att ta emot näringsämnen än att använda kosttillskott.

Hälsovinsterna av sesam kan erhållas från sesamolja, pasta eller smör. De kan härledas från skrovade eller obehandlade sesamfrön, och från preparat som tahini. Potentiella hälsorisker inkluderar allergier hos vissa individer. De som är allergiska mot sesam bör överväga det mycket ohälsosamt och bör undvika matberedningar som innehåller det.