Vilka är tecknen på risperidonuttag?

Risperidon är en medicin som används för att behandla vissa typer av psykiska störningar. Patienter som slutar ta det plötsligt kan uppleva symptomen på upptag av risperidon, vilket kan innebära svårigheter med sömn och depression. Vissa patienter upplever symptom som är förknippade med de typer av psykiatriska störningar som läkemedlet ska behandlas, till exempel hallucinationer eller vanföreställningar. I vissa fall upplever den person som drar sig från risperidon episoder av depression eller mani.

Denna medicinering ordineras vanligtvis som en del av en behandlingsplan för patienter med schizofreni och bipolär sjukdom. Schizofreni är en psykisk sjukdom som kännetecknas av hallucinationer, som kan vara visuella eller auditiva och illamående. Människor som lever med bipolär sjukdom upplever perioder med förhöjda humörsvängningar och depression. Denna medicinering kan också användas för att behandla personer med autism, eftersom det hjälper till att reglera humör och minska episoder av irritabilitet.

Risperidonuttagning resulterar från patientens hjärna som vant sig vid att ha en viss nivå av läkemedlet närvarande och sedan har nivån av läkemedlet minskat plötsligt. Patientens system reagerar på den plötsliga förlusten av medicinen genom att trigga uttagningssystem. Svårighetsgraden av symtomen beror på hur länge personen tog drogen och vilken dos som intagades. Patienten kan klaga på att känna sig irriterad, eller processen kan utlösa episoder av förvrängda tankeprocesser, höghöjda eller deprimerade humörtillstånd.

För att undvika upprepning av risperidon, ska patienten och hans eller hennes läkare arbeta tillsammans för att minska dosen som tas över tiden. En plan kommer att införas för att långsamt avvika patienten från drogen. Att stoppa läkemedlet på en gång betyder att patientens hjärnkemi inte har tid att anpassa sig till förändringen i läkemedelsnivåerna. En långsam avsmalning av medicinen är ingen garanti för att abstinenssymptom helt kan undvikas, men denna strategi kan göra processen mer bekväm för individen.

I de fall en person som genomgår risperidonuttaget upplever symptom på bipolär sjukdom eller schizofreni, ska läkaren inte utesluta möjligheten att patienten har en av dessa psykiska störningar. Eftersom det inte finns något laboratorietest som korrekt kan diagnostisera en psykisk sjukdom, måste läkare förlita sig på patientens berättelse om hans eller hennes symtom och tolka dem i enlighet därmed. Symtom i samband med att läkemedlet stoppas kan vara ett tecken på att patienten har en psykisk sjukdom som måste diagnostiseras och behandlas på lämpligt sätt.