vad är de olika typerna av psykotiska humörsjukdomar?

Psykotiska humörsjukdomar påverkar hur en person tolkar verkligheten. Några av de viktigaste typerna av psykos innefattar schizofreni, illusionsstörning, schizoaffektiv sjukdom, psykotisk depression och substansinducerad psykos. Symtom på psykotiska humörsjukdomar innefattar visuella och hörselhalsucinationer, platta känslomässiga reaktioner, illamående och paranoia. Beroende på svårighetsgrad och typ av stämningsstörning kan symtomen varas var som helst från en månad till flera år.

Schizofreni är en av de mest erkända psykotiska stämningsstörningarna. Sjukdomen kännetecknas av hallucinationer, vilket kan innefatta hörselröst som inte är riktigt där. Individer som utvecklar schizofreni kan uppleva vanföreställningar, till exempel idén att de stalkas eller att de är på något speciellt uppdrag att rädda planeten. Paranoia kan vara närvarande förutom markerade förändringar i beteenden som negativt påverkar arbete och skolprestanda.

Alla typer av psykotiska humörsjukdomar påverkar sociala relationer negativt. Eftersom majoriteten av dem involverar någon form av bedrägeri, kan de med psykos känna att andra är ute för att få dem eller att betydande andra har en romantisk affär. Personer med en sinnesstörning kan bli känslomässigt oexpressiva och till och med kalla.

Människor som lider av någon form av psykos kan bli ointresserade i grundläggande uppgifter, såsom personlig hygien, äta eller komma ut ur huset. Schizoaffektiv sjukdom kännetecknas av en kombination av depression, ångest och schizofreni. De med denna sjukdom upplever båda uppsättningarna av symtom i samband med klinisk depression, bipolär sjukdom och hallucinogena tankemönster.

Nära samband med schizoaffektiv sjukdom är psykotisk depression. Detta är en av de typer av psykotiska humörsjukdomar som härrör från allvarlig känslomässig negativitet. Depression blir så extrem att det inducerar vanföreställning och hallucinationer. De som drabbats av sjukdomen kan börja tro att de har en allvarlig sjukdom, som cancer.

Substansinducerad psykos är en stämningsstörning som orsakas av abstinenssymptom från giftiga ämnen, till exempel droger och alkohol. Hallucinationerna och vanföreställningarna är vanligtvis tillfälliga och dämpas när individen återhämtar sig från missbruk. Extremt höga nivåer av stress anses också ge upphov till spontana anfall av psykos som avtar när stressorn avlägsnas från patientens liv.

Delusional beteende kan klassificeras i flera underkategorier eller typer. Begreppet grandiose vanusions används för att hänvisa till idén om att någon tror att han har särskilda befogenheter. I det somatiska delusionellt tänkandet anser en individ att han är utsatt för ett allvarligt medicinskt tillstånd eller har en allvarlig fysisk missbildning. Djävulska illusioner i kontrast kännetecknas av att de nära och kära cheater eller gör någonting som personen känner att han borde vara.