vad är de olika zopiklon biverkningarna?

Zopiklon är ett läkemedel som ofta ordineras för att behandla sömnlöshet, men som de flesta läkemedel kommer det tillsammans med några besvärliga biverkningar. Några av de vanligaste zopiklonbiverkningarna som ska rapporteras till en läkare inkluderar ångest, humörsvängningar och förvirring, även om vissa människor upplever plötslig aggressivitet eller andningssvårigheter. Det finns också några biverkningar som inte vanligtvis behöver rapporteras till en läkare, eftersom de inte är hälsofarliga och bör dämpas i tid, inklusive torr mun, förändringar i aptit och vikt och yrsel. Slutligen kan vissa biverkningar varas även efter att läkemedlet avbrutits, såsom kramper, illamående, överdriven svettning och ökad sömnlöshet.

Vissa biverkningar från zopiklon bör rapporteras till en läkare eftersom de kan vara skadliga. Till exempel bör förvirring, sömnighet, klumpighet och minskad samordning nämnas hos en läkare, eftersom dessa negativa effekter kan vara farliga, särskilt vid användning av ett fordon. Humörsvängningar, ångest, aggressivitet och hudutslag kan också inträffa, och om det inte brukar vara farligt för patientens hälsa kan de skada livskvaliteten. Symtom som wheezing, bröststramhet och andningssvårigheter kan också vara läskiga, varför patienter ska kontakta sin läkare omedelbart om de upplever dessa biverkningar.

Å andra sidan är några biverkningar inte livshotande, vilket innebär att de inte behöver medicinsk vård om de inte är särskilt besvärliga för patienten. Faktum är att många av dem dämpar när kroppen blir van vid drogen, så vissa patienter kan förvänta sig att observera biverkningar som torr mun, halsbränna, aptitförändringar och viktminskning. Det kan också bli svårt att se tydligt eller tala ibland, och vissa patienter som tar detta läkemedel kan märka sig att bli lättare agiterade. Slutligen kan andra fysiska symptom som avtar snart kunna inkludera frossa, förstoppning, yrsel och kräkningar. Om biverkningarna fortsätter efter regelbunden användning av läkemedlet eller blir svårt att ignorera, ska patienterna normalt informera sin läkare.

Medan vissa zopiklon-biverkningar inte är särskilt farliga eller långvariga, fortsätter andra även efter att läkemedlet har blivit stoppat. Till exempel kan magkramper, kräkningar och illamående fortsätta efter att läkemedlet inte längre används. Sömnlöshet som är värre än tidigare kan också uppstå, kanske delvis på grund av ångest, överdriven svettning och allmän rastlöshet som kan börja när läkemedlet är stoppat. Det rekommenderas vanligtvis att patienter informerar sin läkare när de märker dessa negativa effekter.