Vad orsakar domningar under graviditeten?

Numbness under graviditeten kan vara ganska skrämmande, särskilt när kvinnor aldrig har upplevt tillståndet tidigare. Lyckligtvis är orsakerna till domningar i samband med graviditeten vanligtvis ganska små. Några av de vanligaste orsakerna till detta tillstånd är skada på nervsjukdomar, Raynauds sjukdom eller vattenretention. Kvinnor som upplever domningar medan de är gravida ska tala med sina läkare så snart som möjligt. Även om dessa villkor normalt kan behandlas ganska enkelt, bör de inte ignoreras. I de flesta fall, när kvinnan har levererat barnet, kommer symptomen på domningar att lindras.

Numbness under graviditeten är typiskt orsakad av ischias. Ischias förekommer hos gravida kvinnor på grund av de stora mängder trycket på nedre delen av ryggen. När nedre delen inte längre kan stödja graviditetens vikt, uppstår en skivskada ofta. Detta leder till inflammation i vävnaderna och nerverna som omger sciatic nerven. Sciatic nerv smärta kan också orsakas när en skiva oavsiktligt har flyttat ur sin normala plats. Medan nummenhet i benen är ett vanligt symptom på ischias i samband med graviditet kan andra symtom omfatta smärta i höfterna och bakre delen.

Raynauds sjukdom är också vanligt att skylla på domningar under graviditeten. Medan graviditet inte har visat sig orsaka detta tillstånd har det varit förknippat med ökningar i svårighetsgraden av sjukdomen. I Raynauds sjukdom leder exponering för kallt väder till en extrem hastighet av blodkärlsammandragning. Detta leder ofta till en förändring av hudfärgen och svår domningar i händer och fingrar. Personer som tidigare diagnostiserats med Raynauds sjukdom ska prata med sin läkare för att säkerställa bästa medicinska behandlingen. När den lämnas omanövrerad kan detta tillstånd vara farligt för ofödda barn.

I vissa fall kan vätskeretention under graviditeten resultera i signifikanta mängder domningar. Kvinnor som upplever domningar på grund av vattenretention känner sig oftast i händer och fötter. Ibland kan domningar i mage och lår också uppstå. Kvinnor som utvecklar domningar i samband med vattenretention uppmuntras vanligtvis att undvika salta livsmedel under resten av graviditeten.

Medan nummenhet under graviditeten inte anses vara ett livshotande tillstånd i och för sig kan allvarliga komplikationer uppstå. Kvinnor som är gravida och upplever en ökning av graden eller svårighetsgrad av nummenhet bör söka medicinsk hjälp. I de flesta fall kan det lätt behandlas genom mediciner som har visat sig vara säkra för både mor och barn.