vad orsakar livmodern ärrvävnad?

Uterusärrvävnad, även kallad intrauterin vidhäftning, kan orsakas av flera faktorer. Uterinärrbildning kan vara ett resultat av trauma och den naturliga läkningsprocessen. Kirurgi, dilation och curettage (D och C), och aggressiv infektion är också vanliga orsaker.

Endometrium är termen som används för livmodern. Den består av två lager. Det funktionella skiktet är den övre delen av endometriumet som skjuter under menstruationscykeln, och det basala skiktet är under det funktionella skiktet. Uterus ärrvävnad finns i detta bottenlager.

När operation är orsaken till intrauterin vidhäftning, är det ofta relaterat till en kejsarsnitt eller ett förfarande för att avlägsna fibroid tumörer. Fibros är det tillstånd där livmodermuskeln utvecklar icke-cancerösa tumörer. Dessa tumörer avlägsnas om de är onormalt stora eller hindrar fertilitet.

D & C-förfaranden utförs ofta efter ett missfall av graviditeten. Under denna procedur är livmoderhalsen dilaterad och livmodern är skrapad. På grund av hur denna procedur är klar är det vanligt att utveckla livmoderörsvävnad.

Om allvarliga infektioner uppträder i livmodern, kan livmodern och livmodern skadas. Små infektioner orsakar generellt inte skador på livmodern, men vissa infektioner, som de som orsakas av sexuellt överförbara sjukdomar, kan leda till ärrbildning. I vissa fall kan urinblåsan eller urinvägsinfektioner sprida sig till vagina och in i livmodern. Andra vaginala infektioner kan också spridas från skeden i livmodern om de lämnas obehandlade.

Ashermans syndrom (AS) är ett tillstånd som sammanfaller med närvaron av intrauterin vidhäftning. En kvinna med Ashermans syndrom kan ha fibrös vävnad förutom ärr. Bildningsresultat från en sonohysterografi kan detektera närvaron och utsträckningen av livmoderörr.

Behandling av ärrvävnad i livmodern är ett alternativ när ärren orsakar problem som infertilitet, smärta eller onormal blödning. Avlägsnande av ärrvävnaden är möjlig med en operativ hysteroskopi. Denna procedur innefattar ett tunt teleskop med speciella tillbehör för att försiktigt avlägsna ärrvävnaden.

Medicin kan ordineras som hjälper till att hindra livmoderörsvåran från att återvända. Sekventiell östrogenhormonbehandling följd av progestin ordineras ofta. Dessa mediciner utlöser endometriumets tillväxt. Förutom medicinering används i vissa fall gel- eller mekaniska barriärer, såsom stenter, för att förhindra att motstående väggar smälter samman.