Vilka är de vanligaste orsakerna till skarp armsmärta?

Den vanligaste orsaken till skarp armsmärta är en skada som härrör från någon form av trauma, men det finns andra orsaker. I vissa fall kan det vara ett tecken på hjärtinfarkt, men detta är mindre vanligt än skador eller nervsmärtor. Om en nerv som tjänar antingen armen blir komprimerad eller på annat sätt skadad, kan det orsaka skarp smärta i någon arm. Medan överdriven muskler generellt inte orsakar detta symptom kan muskelmattning leda till muskelstammar, vilket i sin tur orsakar skarp smärta i någon arm.

Idrottare upplever ofta skarp smärta i armen till följd av fall eller annan påverkan. Om armen bär en belastning som den inte brukar, kan musklerna inte kunna stödja det, vilket gör att benen gör jobbet. Om benen inte kan hantera belastningen kan de bryta eller bryta. Dessa sprickor kan vara ganska smärtsamma, beroende på skadans allvar, mindre frakturer läker sig ofta på egen hand efter korrekt vila och behandling, och smärtan blir mild till måttlig. En svårare fraktur kan orsaka intensiv smärta och kan till och med kräva en operation för att reparera. I båda fallen, en person som upplever denna typ av smärta bör besöka en medicinsk professionell för att ta reda på den bästa behandlingen.

Muskelstammar och sprickor kan också orsaka skarp armvärk. En muskelbelastning uppträder när de små fibrerna som utgör en muskel börjar riva och orsakar skarp smärta i det drabbade området. Om muskeln spricker helt – det vill säga tråkar muskeln bort från sig själv eller bort från en sena – smärtan kommer att bli betydligt svårare. En bristning kräver ofta en operation för att reparera, och återhämtningsperioden kan vara flera veckor till månader.

Nervskador kan orsaka skarp smärta i båda armar också. Om en nerv komprimeras kan det orsaka smärta, stickningar, domningar, förlust av motorstyrning, achiness och andra typer av obehag. Det är viktigt att bestämma kompressionskällan för att behandla nervvärk i armarna, vanliga orsaker är en hernierad skiva i ryggraden, snäva och trötta muskler, brist på korrekt konditionering hos idrottare och till och med ett trauma eller skada.

Om den skarpa armen är närvarande i vänster arm kan det vara ett varningsskylt på hjärtattack. Smärtan kommer ofta att stråla upp armen och in i bröstet, axlarna och nacken, eller till och med i höger arm. Armvärk kommer att åtföljas av andra allvarliga symptom, såsom andfåddhet och täthet i bröstet.