vad är de olika biopsi resultaten?

Olika laboratorier använder sin egen terminologi när de levererar biopsi resultat, men som regel kan resultaten delas in i oavsiktliga, normala, godartade, icke-cancerösa och cancerframkallande resultat. Biopsysultat kan också innehålla en hel del snygg medicinsk terminologi som kan vara skrämmande för lekpersonen, varför det är viktigt att gå över resultaten av en biopsi med en läkare för att säkerställa att de förstås.

Om testresultaten är “otillräckliga” betyder det att det inte fanns tillräckligt med material att testa, eller att något gick fel med laboratorietestet eller biopsiproceduren. Läkaren kan begära att testet upprepas, eller besluta att vänta och se tillvägagångssätt, ompröva om några månader, beroende på situationen. Normala resultat returneras när ett till synes misstänkt område visar sig vara helt normalt när det undersöks i laboratoriet.

Godartade biopsi resultat indikerar att en tillväxt hittades, men att tillväxten inte är malign. När godartade resultat returneras, informerar patologen vanligtvis läkaren om den typ av tillväxt som är involverad, eftersom det finns många typer av godartade tillväxter som finns i kroppen. Icke-canceriska resultat tyder på att onormal celltillväxt inträffar, och det är oroande, men det är inte definitivt cancer. Det är inte heller nödvändigtvis godartat, vilket innebär att webbplatsen kanske behöver biopsieras igen i framtiden för att övervaka tillväxten. Ett klassiskt exempel på ett noncancerous resultat är atypisk hyperplasi, ett formellt sätt att säga “onormal celltillväxt”.

I de fall en biopsi avslöjar förekomst av cancer, kommer biopsi-resultaten att innehålla en diskussion om typen av cancer, dess storlek, dess plats och dess marginaler. Patologen kommer också att beskriva scenen av cancer, med hänvisning till hur långt det har spridit sig. All denna information kan användas för att utveckla en behandlingsplan för cancer.

Vändningstiden på biopsi resultat kan variera. Vissa sjukhus har sina egna laboratorier med tekniker som snabbt kan undersöka biopsier och returnera resultat på så lite som en dag. Andra är beroende av arbete som utförs av distanslaboratorier, i vilket fall omställningstiden kommer att vara längre eftersom materialet måste skickas till laboratoriet och undersökas av patologer som kan ha mycket arbete att göra. När en biopsi utförs ska läkaren kunna ge information om hur lång tid patienten behöver vänta på resultat.