vad är de olika typerna av insatser för mental retardation?

Interventioner för mental retardation börjar ofta så tidigt som möjligt, och inkluderar vanligtvis en kombination av social och praktisk kompetensutbildning. Människor som drabbas av intellektuella funktionsnedsättningar har i allmänhet svårare att lära sig saker och behöver extra hjälp för att mastera praktiska livsförmåga så att de kan ta hand om sig själv lättare med tiden. Social kompetens terapi anses också vara en viktig del av de flesta interventioner för personer med mental retardation, eftersom målet är att hjälpa personen att integrera sig i samhället och leva ett normalt liv. Människor med intellektuella funktionshinder kan ha problem med att förstå grundläggande sociala konventioner. De kan behöva extra hjälp att lära sig att fortsätta normala samtal, respektera andras personliga utrymme och känna sig trygg i sociala situationer.

Med hjälp av interventioner för mental retardation fortsätter de flesta som lider av denna utvecklingsstörning att hålla jobb bland obehindrade medarbetare. De uppmanas vanligtvis att dela sina hem med andra, och är vanligtvis placerade i levande situationer som efterliknar situationerna hos deras icke-utvecklingslidande kollegor.

Behandling av intellektuella funktionshinder såsom mental retardation börjar vanligtvis när personen fortfarande är en bebis. Utbildningsterapi kan hjälpa barnet att lära sig viktiga livskunskaper, även innan skolan börjar. När barnet har börjat skolan innebär det normalt att barnen ska interagera ofta med alla sina kamrater snarare än att skilja sig från varandra i ett klassrum av andra utvecklingsstörda personer. Den intellektuellt försämrade studenten kommer att behöva kompletterande akademiskt stöd, eftersom lärandet vanligtvis inte är lätt för honom. En frekvent och långvarig upprepning av grundläggande fakta kan hjälpa eleven att lära sig dem och extra vikt läggs vanligen på de kunskapsområden som kommer att ha praktiska tillämpningar i hela personens liv.

Personer som lider av utvecklingsstörningar har ofta problem med att lära sig att interagera ordentligt med andra, så utbildning av social kompetens är vanligtvis en viktig del av insatser för mental retardation. Viktiga sociala färdigheter för dem med utvecklingsstörningar sträcker sig från att lära sig hur man ordentligt groom sig, hur man uppför sig offentligt enligt socialt konvention, hur man förstår figurativt språk och ställer frågor och uttalanden i sammanhang. Utbildning av social kompetens för personer med intellektuella funktionsnedsättningar kan innebära utbildning om vilka saker som är lämpliga och inte lämpliga att säga till andra, samt när och hur man initierar fysisk eller ögonkontakt med andra. Sociala färdigheter, som akademiska färdigheter, praktiseras vanligtvis i en klassrumsinställning, och studenterna är vanligtvis bett att utföra sociala färdigheter “läxor” i praktiska situationer också.