vad är de olika typerna av muskelsjukdomar?

De vanliga typerna av muskelsjukdomar är de neuromuskulära sjukdomar som multipel skleros och myasthenia gravis och de tillstånd som utvecklas inom skelettmuskeln själv, kallad myopatier. Neuromuskulära sjukdomar drabbar kommunikationen mellan muskler och nerver som styr deras rörelse, och är ofta progressiva och dödliga. Vissa myopatier är ärftliga sjukdomar, som muskeldystrofi, vilket orsakar gradvis svaghet och förlust av muskelton som ibland leder till förlamning. Muskelspasmer och kramper är inte specifika typer av sjukdomar, men kan orsakas av metaboliska problem eller skador.

De olika typerna av muskelsjukdom klassificeras enligt deras anatomiska källa, vare sig i musklerna, i nerverna som styr dem eller i den omgivande bindväven. Många muskelsjukdomar är neuromuskulära ursprung. Dessa kan utvecklas från problem vid korsningen där nerverna går med i muskeln, normalt signalerar för deras sammandragning när kroppen rör sig. Patologier kan också orsakas när delar av hjärnan och ryggmärgen som övervakar muskelrörelsen är skadade eller på annat sätt försämrad, vilket förändrar muskeltonen för att bli antingen spastisk eller stel. Många former av neuromuskulär sjukdom är ärvda, även om vissa sällsynta, ofta terminala, tillstånd som amyotrofisk lateralskleros verkar ha en plötslig inbrott.

Myasthenia gravis är en sjukdom som uppstår när nerven som levererar en viss muskel attackeras av ett överaktivt immunsystem, blockerar signalerna vid den neuromuskulära korsningen och orsakar förlusten av frivillig kontroll där. Multipel skleros är en sjukdom i nervsystemet som förstör isoleringen kring nerverna, vilket hindrar hjärnan från att skicka signaler till kroppen. När musklerna upphör att ta emot kommunikation från nerver, kan de inte fungera, och de atrofi, vilket leder till förlust av kontroll och eventuell degenerering.

Vissa vanliga muskelsjukdomstyper – myopatierna – är resultatet av icke-neurologiska orsaker, såsom en ärvt svaghet hos proteinerna som utgör muskelfibrerna. För att normal rörelse ska ske måste dessa fibrer vara starka och kunna komma ifrån när närliggande nerv skickar dem en signal för att göra det. Muskeldystrofer involverar defekter i en gen, vilket resulterar i försämrad produktion av ett protein som behövs för normal sammandragning. De leder till progressiv förlust av muskelkontroll, vilket orsakar symtom som inkluderar svaghet och nedsatt rörelse, och klassiska ansiktsproblem som hängande ögonlock och drooling.

Kramper och muskelspasmer anses inte som muskelsjukdomar själva men betraktas som symptom på underliggande sjukdomar eller resultatet av en skada. Kramper är till exempel smärtsamma och ofrivilliga sammandragningar i en muskel och påverkar ofta lårets, bukmusklerna och nedre kalvarna. De orsakas ibland av uttorkning eller uppbyggnad av mjölksyra under intensiva utbrott av atletisk aktivitet. Bakteriella infektioner som tetanus orsakar svår styvhet och låsning av musklerna.